Kaj je rjava telesna maščoba in kako smo lahko zaradi nje bolj suhi?

Tako kot avokado vsebuje drugačno vrsto maščob od sladoleda (na žalost), tudi vse telesne maščobe niso enako zgrajene. Pravzaprav obstaja določena vrsta maščobe, ki si je želiš še veliko več.

In to je rjava maščoba, ki izjemno pospešuje metabolizem! Te zanima, kako je imaš lahko v telesu več?

Najprej pa k osnovam: Kaj pravzaprav sploh je rjava maščoba? Rjavo maščobno tkivo ali rjava maščoba je nasičeno z mitohondriji (organeli, ki poganjajo celice), ki ji dajejo temnejšo barvo. Ko se rodimo imamo ogromno rjave maščobe, z leti pa ta vse bolj kopni. Večina ljudi ima še vedno nekaj rjave maščobe v svojih 20-ih in 30-ih letih, nihče pa je nima več v telesu pri 60-ih. Rjava maščoba se najraje kopiči okoli vratu in ramen, zelo redko pa je na predelu trebuha.

Torej rjava maščoba ni kriva za “muffin top”? Ne. Nadležna maščoba, ki se rada naseli okoli trebuha po preveč zaužitih sladkarijah in premalo potenja je znana pod imenom bela maščoba. Medtem ko bela maščoba shranjuje energijo (to so kalorije), lahko rjava maščoba dejansko kuri energijo. Prevod? Rjava maščoba je orodje, ki spodbuja metabolizem in ti dejansko pomaga uničevati belo maščobo. Precej kulsko!

In kako bi lahko imela več tega čarobnega tkiva v telesu? Medtem, ko bela maščoba v telesu nastaja s popolnoma nič truda, pa večanje količine rjave maščobe v telesu ni tako zelo enostavno. Je pa možno! Količina rjave maščobe, ki jo imaš v telesu, je odvisna od tvoje starosti in pa tudi od okolja, v katerem živiš. Če živiš v bolj hladnem podnebju, ohraniš rjavo maščobo v telesu veliko dlje časa, saj ti pomaga pri segrevanju telesa. Če živiš v toplem podnebju pa rjava maščoba zaradi tega posledično zelo hitro upada, saj je tvoje telo ne potrebuje za segrevanje telesa.

Torej, s tem, da nas zebe, povečujemo količino rjave maščobe v telesu? Da. Ampak nikar ne pretiravaj. Ne potrebuješ hladilnice in zmrzovanja. Dovolj bo že, če boš imela ponoči odprto okno ali pa se stuširala s hladno vodo, ki bo pospešila tvoj metabolizem.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry