6 razlogov, zakaj v službi ne bi smeli jesti malice za pisalno mizo

Vedno bi si morali vzeti čas za malico!

Ocenjeno je, da približno 40 odstotkov zaposlenih poje malico na delovnem mestu za pisalno mizo. Opravljanje več opravil hkrati med malico se ti morda zdi dobra ideja, ker si želiš narediti čim več, vendar pa je to početje slabo za tvoje zdravje in tudi tvojo produktivnost.

Če te zanima, zakaj bi se morala izogibati malici za pisalno mizo, beri naprej.

1. Bolj verjetno je, da boš pojedla preveč
Uživanje hrane medtem, ko delaš nekaj drugega, je lahko katastrofalno za tvojo postavo in raven energije. Kolikokrat se ti je že zgodilo, da si med delom jedla malico in še preden si se zavedla, si že bila pri zadnjem grižljaju? Raziskave so pokazale, da lahko uživanje hrane medtem, ko si zamotena z delom, vodi do prenajedanja.

Seveda pa ne pride do prenajedanja le na delovnem mestu. V kolikor ob kosilu ali večerji gledaš televizijo ali odpisuješ na elektronska sporočila, si prav tako v nevarnosti, da poješ preveč.

2. Tvoji možgani potrebujejo premor
Malica je odlična priložnost, da svojim možganom privoščiš malo počitka, da se ti osveži um. Tudi pregledovanje socialnih omrežij je v času kosila prepovedano, saj si ob tem tvoji možgani ne morejo odpočiti.

3. Primanjkuje ti raznolikosti
Zelo enostavno se ujameš v neko rutino in vsak dan odhitiš v isto pekarno, ki je najbližja tvoji službi. In po vsej verjetnosti vsakič vzameš eno in isto štručko obloženo z istimi dodatki. Veliko bolje bo, da se po malico odpravljaš v različne pekarne in trgovine, saj bo tvoja malica na ta način veliko bolj raznolika.

4. Predolgo časa sediš
V današnjem času običajno presedimo v pisarnah najmanj 8 ur (med delom, med malico), potem pa nekaj dodatnih ur še doma (pred televizijo). Ko sešteješ vse ure skupaj je to odločno preveč. Že če vsak dan namesto dvigala uporabljaš stopnice, se med malico peš odpraviš do trgovine ter še nekajkrat med delovnim časom sprehodiš do toalete in nazaj, bo veliko bolje kot da cele dneve le sediš.

5. Premalo se družiš
Ko malico ješ zaprta v pisarni, s tem zelo omejuješ čas za druženje z ostalimi sodelavci. To lahko vpliva na tvojo srečo in produktivnost. Redna druženja med malico so odličen način, kako narediš premor med delovnim dnem, se napolniš z energijo in zmanjšaš stres. Ko se med malico umakneš iz pisarne se boš po njej na delovno mesto vrnila srečnejša in bolj osredotočena na delo.

6. Potrebuješ sonce in svež zrak
Kadarkoli tekom dneva posije sonce, to vsekakor izkoristi in se odpravi na svež zrak. Pomanjkanje sončne svetlobe lahko vodi v pomanjkanje vitamina D, ki pa ga lahko, na našo srečo, v turobnih zimskih dneh v telo vneseš tudi s prehrano.