fbpx

6 stvari, ki jih nikoli ne bi smela dati v blender

Smutiji, omake, juhe,… Tvoj blender je zagotovo en izmed najbolj vsestranskih pripomočkov v kuhinji. In prav zaradi tega razloga si nobena ne želi, da bi rezila v njem kaj kmalu postala topa. Da bi ti blender še dooolgo časa dobro služil pa je treba upoštevati določena pravila oziroma vanj ne vstavljati in miksati določenih živil.

Ledene kocke

Razen če imaš visoko zmogljiv blender, ki je namenjen tudi drobljenju ledenih kock, lahko miksanje ledenih kock sčasoma povzroči topa rezila. Povsem enako velja tudi za večje kose zamrznjenega sadja. In kaj naj potem naredi ljubiteljica ledenih smutijev? Uporabljaj nekoliko odmrznjeno sadje (že 10 minut na sobni temperaturi bo povsem dovolj) ali pa že zdrobljen led.

Krompir za pire

Rezila v blenderju so premočna za ustvarjanje puhastega pire krompirja. Med hitrim miksanjem se izloči preveč škroba in pire krompir ima posledično čudno, lepljivo konsistenco. Najbolje bo, da pire krompir delaš na klasičen način z roko in tlačilcem za pire krompir.

Zelo vročo tekočino

Krožnik žametne domače juhe? Čudovito. Kuhinja poškropljena z vrelo tekočino? Nikakor. Vsa ta para, ki jo oddajajo vroče sestavine lahko povzroči, da se pokrov dvigne in nastane kuhinjska katastrofa. Zato raje počakaj nekaj minut, da se tekočina nekoliko ohladi, preden jo zliješ v blender, poleg tega pa ga napolni največ do polovice. Nato miksaj na nizki hitrosti, ves čas pa trdno drži pokrov na mestu.

Suho sadje

Blendanje suhih datljev, marelic in sliv lahko pusti lepljive ostanke na rezilih, kar pa ni le zelo težavno očistiti, ampak lahko tudi povzroči, da naprava ne dela več s polno zmogljivostjo. Ključno pri miksanju suhega sadja (in tudi posušenih paradižnikov) je, da dodaš malo vode ali pa jih prej namočiš v tekočini. Zelo pomembno pa je tudi, da po vsaki uporabi blender temeljito očistiš.

Testo

Če bi rada v blenderju naredila testo za kruh ali piškote, boš po vsej verjetnosti končala s pretrdim testom. Ali to ali pa se sestavine ne bodo dobro premešale. Če testa nikakor nočeš delati ročno (hej, mesenje testa je cela telovadba), potem si pomagaj z multipraktikom ali pa mikserjem, ki ima običajno priložene tudi metlice za delanje testa (poleg tistih za smetano).

Pripomočki

Želiš si, da bi se vse sestavine za zeleni smoothie zmiksale enakomerno, ampak kaj ko se je tisti list špinače trdno zasidral na steno blenderja. Čeprav te mika, da bi ga z žlico samo na hitro potisnila dol, tega nikar ne stori (razen, če si želiš hkrati uničiti žlico, blender in smoothie). Blender raje izklopi in nato vse sestavine temeljito postrgaj s stene blenderja, jih nekoliko vmešaj v tekočino ter šele nato zopet vključi napravo.