Domov » Lepota & zdravje » 6 živil, ki ti pomagajo pomiriti vneto grlo

6 živil, ki ti pomagajo pomiriti vneto grlo

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
6 živil, ki ti pomagajo pomiriti vneto grlo
📷 Profimedia

S hrano preženi zimski prehlad!

Mrzli dnevi so tu in zelo verjetno si že imela zamašen nos ali vneto grlo. Če ti tradicionalno grgranje slane vode in tablete iz lekarne ne pomagajo ravno najbolj pri manj bolečem grlu, potem je prišel čas, da poskusiš nekaj novega.

Da bi bilo požiranje med prehladom manj boleče, uživaj sledeča živila…

1. Sladek koren (ne pa tudi sladkarije!)
Sladek koren namočen v vodi lahko okrepi tvoj imunski sistem, saj se ob rednem uživanju poveča proizvodnja T-celic, ki so pomembne za odpornost. Poleg tega pa grgranje ekstrakta sladkega korena eno minuto na dan znatno zmanjša bolečino pri vnetem grlu.

2. Žajbelj
V skodelico tople vode namoči posušeni žajbelj ali pa ga potresi po kokošji juhi. Žajbelj pomaga zmanjšati vnetje in se ga že stoletja uporablja za ublažitev vseh vrst fizičnega neugodja. Neka študija je celo pokazala, da je v kombinaciji z ameriškim slamnikom v obliki razpršila povsem enako učinkovit kot običajno predpisani analgetiki.

3. Sladoled
Hladna živila olajšajo bolečino (poleg tega pa so tudi noro okusna). In če si zaskrbljena zaradi mlečnih izdelkov, ki so znani po tem, da poslabšajo kašelj, naj te nič ne skrbi. Nova študija je pokazala, da razen če si alergična na mlečne izdelke, mlečna kislina ne pospeši proizvajanje sluzi ali poslabša kašelj.

4. Čaj
Klasičen pripomoček – kofeinski ali ne – lahko čaj kateregakoli okusa ublaži bolečino in pomaga tvojemu telesu v boju proti okužbam. Pripravi si skodelico ingverjevega, kamiličnega, zelenega ali črnega čaja in izkoristi njihove dodatne učinke glede zmanjšanja stresa, večje osredotočenosti in blaženja vnetja.

5. Med
Še en rešitelj, ki ga zagotovo že poznaš. Okusno živilo ima dokazano antimikrobne in protivnetne učinke, ki pomagajo odpraviti okužbo in ublažiti bolečino. Je sploh lahko še kaj boljšega od popolnoma naravnega in zelo okusnega zdravila?

6. Ingver
Ta koren čudne oblike se ti morda zdi nekoliko zastrašujoč, vendar pa je ingver poln protivnetnih lastnosti, ki lahko pomirijo draženje.

Ne spreglej pa tudi, česa nikar ne počni na delovnem mestu, če se želiš izogniti prehladu in ali res lahko zboliš, če si pozimi na zraku sušiš lase?