7 kuharskih mitov, ki so čiste laži

Scenarij: Prideš pozno domov super lačna, ampak kaj ko se ti po napornem delavniku ne da še skozi ves ta proces pogrevanja na štedilniku. V hladilniku ti je ostalo nekaj zelenjave od včeraj, vendar bi ji s pogrevanjem v mikrovalovni pečici odvzela vse dobre hranilne snovi, ane? Ne! Ovrgli smo tega in še 6 ostalih kuharskih mitov.

MIT: Če boš solila vodo za testenine bo ta prej zavrela.

Resnica: Ne, žal ne. Dodajanje soli dejansko poveča vrelišče vode, zaradi česar kasneje zavre. Zaradi soljene vode ne bo večerja nič prej na mizi, je pa zaradi okusa zelo pomembno, da ne pozabiš soliti že vrele vode.

MIT: Potrebuješ ogromno količino vode za kuhanje testenin.

Resnica: Prihrani nekaj prostora. Dokler so vse testenine pokrite z vodo, gužva v posodi nikol ne bi smela biti problem.

MIT: Alkohol izhlapi med kuhanjem.

Resnica: Že res, ampak bi morala kuhati jed cele 3 ure, da bi alkohol popolnoma izhlapel. Tako da ustvarjanje jedi z alkoholom raje prihrani za večer v dvoje, kot pa za družinsko večerjo.

MIT: Prepraženo meso je bolj sočno.

Resnica: Ravno nasprotno. Zaradi praženja lahko meso izgubi sočnost. Je pa to še vedno najboljši način, da se ustvari zlata, skoraj karamelizirana skorjica.

MIT: Pogrevanje v mikrovalovni pečici uniči vsa hranila.

Resnica: Je hitro, preprosto in tudi na hranilno vrednost ne vpliva tako zelo. Kakršnokoli segrevanje bo uničilo določeno količino hranilnih snovi in mikrovalovna pečica v resnici povzroči še najmanj škode. Pomisli logično – v njej kuhaš/pogrevaš jedi na nižji temperaturi in manj časa kot pri ostalih načinih.

MIT: Hrano moraš popolnoma ohladiti preden jo daš v hladilnik.

Resnica: Vrelih ostankov hrane si res ne želiš dati v hladilnik, saj bo ta moral porabljati dodatno energijo, da bo zopet vzpostavil nizko notranjo temperaturo, prav tako pa naj hrana ne stoji na pultu toliko časa, da se ohladi na sobno temperaturo, saj lahko začnejo v njej rasti bakterije.

MIT: Če se opečeš, moraš predel takoj ohladiti z ledom.

Resnica: Brez panike. Led je tako mrzel, da ti lahko povzroči dodatne poškodbe kože. Če si bila tako neučakana, da si ponesreči prijela vroč pekač za muffine kar z roko, drži opečeno mesto pod pipo in naj ti po njem teče mrzla (ne ledena) voda nekaj minut. Nato pa opečeno mesto zavaruj s povojem.

Če se pri kuhanju izogibaš glutenu, potem ne smeš spregledati popolnega vodiča po brezglutenski moki!