Domov » Lepota & zdravje » 7 mitov o zimskih prehladih, ki bi jim morali nehati verjeti

7 mitov o zimskih prehladih, ki bi jim morali nehati verjeti

Lepota & zdravjeZdravje
7 mitov o zimskih prehladih, ki bi jim morali nehati verjeti
📷 Profimedia

Jemanje vitamina C ne bo preprečilo prehlada!

Z manj sončne svetlobe in več hladnimi dnevi, zima ni ravno najbolj zdravo obdobje v letu. Ampak ali res pogosteje zbolevamo zato, ker je zunaj mrzlo? V nadaljevanju bomo enkrat za vselej ovrgli mite o zimskih prehladih.

Mit #1: Lahko se prehladimo, če smo predolgo zunaj.
To si verjetno že ničkolikokrat slišala – da boš zbolela, če boš predolgo časa zunaj na mrazu. Resnica pa je povsem drugačna. Biti na prostem je dejansko ena najboljših stvari, ki jih lahko narediš za preprečevanje bolezni. Pravzaprav to, da te zebe, nima popolnoma nobene povezave s tem, da boš zbolela. Prehlade povzročajo virusi ali bakterije, ki se pogosteje širijo v zimskem času, ko veliko časa preživljamo v zaprtih prostorih. Sklep: Zaradi preživljanja časa na prostem boš dejansko manj dovzetna za viruse in bakterije.

Mit #2: Vitamin C lahko prepreči prehlad.
Vitamin C je antioksidant in je bistvenega pomena za naš imunski sistem. Mnogi pa celo verjamejo, da uživanje tega vitamina v večjih količinah v zimskem času lahko prepreči prehlad. Resnica je povsem drugačna – rezultati 29-ih raziskav so pokazali, da redno jemanje vitamina C ne prepreči prehlada, lahko pa zmanjša resnost simptomov in čas okrevanja.

Mit #3: Uživanje kokošje juhe pospeši okrevanje.
Morda te je mama vzgajala tako, da zdaj verjameš, da je kokošja juha neko čarobno zdravilo, ki pozdravi gripo in prehlad. In ja, nekaj zagotovo drži – kokošja juha lahko pozitivno vpliva na imunski sistem zaradi svoje sposobnosti, da stimulira agregacijo nevtrofilcev, kar pomeni “združevanje belih krvnih celic”. Bele krvne celice pomagajo v boju proti okužbam v telesu, zaradi česar se hitreje počutimo bolje. Čeprav ni povsem jasno, ali imajo druge juhe ali vroče pijače podobne koristi za imunski sistem, pa lahko vroče tekočine, kot sta čaj in juha, pomagata zmanjšati simptome prehlada ali virusa gripe, saj lajšata bolečine v sinusih in grlu.

Mit #4: Telesno toploto izgubljaš skozi glavo – zato nosi kapo.
Vsi smo že slišali za to in morda prav zaradi tega prepričanja svojih otrok pozimi nikoli ne spustimo ven brez kape na glavi. Ampak ali res izgubljamo enormne količine toplote skozi glavo, če ne nosimo kape? To je bolj kot ne mit. Drži le to, da izgubljamo toploto iz kateregakoli dela telesa, ki ni prekrit z oblačili, ampak če pozabiš na kapo, zaradi tega ne boš prej zbolela. Nič bolj toplo ti ne bo, če boš nosila kapo in kratke hlače kot pa tople hlače in brez kape.

Mit #5: V mrazu ni dobro telovaditi.
Morda si nemotivirana, da bi obula superge in se odpravila na mraz, ampak če misliš, da nizke temperature slabo vplivajo na tvoje zdravje, potem se zelo motiš. Povsem OK je pozimi telovaditi zunaj, pomembno je le to, da se prej dobro ogreješ.

Mit #6: Suha koža je samo neškodljiva zimska nadloga.
Srbeča, luskasta koža je lahko dražeča in neprijetna posledica hladnega in suhega zraka. Bi jo morala vzeti kot neizogibno zimsko zlo in se kar sprijazniti z njo? Nikakor. Suha koža, če je ne tretiramo ustrezno, je lahko vhod za okužbe. Zelo pomembno je, da suho kožo ohranjamo hidrirano, kajti ko postane koža suha, lahko na njej nastanejo majhne razpoke, zaradi katerih tvoje telo postane bolj dovzetno za okužbe. Da bi to preprečila, nanašaj na kožo losjon dvakrat dnevno (po tuširanju in pred spanjem), na dele telesa, ki so bolj nagnjeni k izsušenosti, kot so roke, pa tudi večkrat tekom dneva.

Mit #7: Tvoje alergije v zimskih mesecih izginejo.
Zima prinaša dobre in slabe novice za ljudi, ki imajo težave z alergijami. Če si alergična na cvetni prah, potem zagotovo obožuješ zimo, če pa si občutljiva na alergene v notranjih prostorih, kot so pasje dlake ali pršice, potem pa se tvoje alergije pozimi še poslabšajo. Čeprav kašljanje in smrkanje ne izvirata iz virusov in bakterij, pa sta lahko v kombinaciji s prehladom še toliko hujša.