7 načinov, kako narediti konec poznim večernim prigrizkom

Takoj glavo ven iz hladilnika!

Kako lahko le ena nespametna odločitev izniči upoštevanje zdravih navad skozi celotni dan. Če si takšna kot večina ženska, potem veš, da je večerni čas najtežji. Za to je delno kriva tudi tvoja biološka ura: apetit je običajno najvišji ravno okoli 20. ure, je razkrila študija objavljena v reviji Obesity. Poleg tega pa je večer tudi čas, ko lahko končno malo zadihaš in se popolnoma sprostiš, ta občutek pa lahko privede do prenajedanja.

Ne glede na to ali hrepenenje po hrani povzroča tvoje telo ali tvoj um, ni nobenega dvoma o tem, da so prigrizki po večerji velika skušnjava, ki se ji le s težavo odrečemo. In namesto da bi prigriznila kaj zdravega, običajno raje posežemo po slanih ali sladkih dobrotah, ki ustvarijo lagoden občutek na kratek rok, a zelo slabega na dolgi rok.

Rezultat se pokaže v nekaj dodatnih kilogramih, povišanem krvnem tlaku in hitrem naraščanju krvnega sladkorja. Dobra novica: v sedmih preprostih korakih lahko narediš konec tej večerni razvadi in se zbudiš polna energije.

1. Pripravi bolj hranilno večerjo
Poskrbi, da večerni obrok vsebuje vlaknine (najdeš jih v zelenjavi in polnozrnatih žitaricah) in beljakovine (pusto meso, stročnice, tofu, grški jogurt), dve hranilni snovi, zaradi katerih se boš počutila dlje časa sito. Ta duo ti pomaga ohraniti tudi konstantno raven krvnega sladkorja ter krepi tvojo voljo, da se upreš čokoladi in piškotom.

2. Zdrava sladica
Nič ni narobe, če si po večerji privoščiš nekaj sladkega ali slanega v stilu sadja z jogurtom ali pokovko. Vendar s tem nikar ne odlašaj predolgo, da bo lahko telo vso hrano predelalo še preden se boš odpravila spat.

3. Načrtuj jutrišnji zajtrk
Premišljuj, kaj si boš jutri zjutraj pripravila za zajtrk. To se morda sliši skregano z logiko, ampak če se začneš osredotočati na obrok, ki je pravzaprav že tik za vogalom (takoj potem, ko se zbudiš), se boš veliko lažje uprla poznim večernim prigrizkom.

4. Skuhaj si zeliščni čaj brez kofeina
Je pomirjujoč in vroč, kar pomeni, da ga boš pila počasi in dolgo časa ter s tem pretentala svoje telo, da še vedno nekaj uživa.

5. Zapri vrata kuhinje
Ko poješ večerjo in sladico, vse ostanke hrane zapakiraj v posode in pospravi v hladilnik, počisti pult, izprazni korito, ugasni luči in zapri vrata kuhinje oziroma se na vračaj več v njo. To je znak, da si za danes zaključila z uživanjem hrane.

6. Zamoti se
Najdi dejavnost, ki ne vključuje hrane. Beri knjigo, rešuj sudoku ali pa se odpravi na večerni sprehod.

7. Globoko zadihaj
Minuta ali dve globokega dihanja (z zaprtimi očmi!) pomaga umiriti in upočasniti tvoje telo, da ne čuti potrebe po prigrizkih.