7 najboljših napitkov za dober spanec

Vsaka ima svojo večerno rutino. Nekatere si večera ne morete predstavljati brez tople kopeli. Druge berete knjigo. Večina med nami pa pregleduje Instagram. Obstaja pa ena stvar, ki bi jo morale početi vse, da si zagotovimo najboljši spanec: spiti vsaj enega od spodnjih pomirjujočih napitkov. Samo poskrbi, da ga spiješ vsaj eno uro pred tem, ko se imaš namen odpraviti v posteljo in zaspati.

Kamilični čaj

Kamilični čaj se kot zeliščno sredstvo za spanje uporablja že stoletja – in z dobrim razlogom. Študije so pokazale, da ima blag sedativni učinek. Zato si skuhaj skodelico kamiličnega čaja, vendar je zelo pomembno, da ga namakaš priporočeno količino časa, da v telo vneseš vse njegove koristi.

Čaj iz baldrijanove koreninice

Še eno zdravilno sredstvo, ki se uporablja že stoletja. Ta mogočna rastlina se pogosto uporablja za zmanjšanje simptomov nespečnosti. Če ga uživamo samostojno ima zelo močan okus, tako da ga za bolj prijeten okus zmešaj še z drugimi zelišči, kot sta melisa in kamilica.

Češnjev sok

V trgovini poišči sok, ki je narejen iz kislih češenj, saj vsebujejo visoko raven melatonina – hormona, ki spodbuja spanje in pomaga uravnavati tvojo notranjo uro (ta narekuje, kdaj boš zaspala in kdaj se boš zbudila).

Mleko

Izkazalo se je, da se ti kozarec mleka v resnici pomaga sprostiti. Poleg triptofana – aminokislina, ki pošilja možganom signale, da sprostijo serotonin (zaradi katerega postaneš zaspana), pa mleko vsebuje tudi ogromno kalcija, ki pomaga zmanjšati stres.

Mandljevo mleko

Intolerantna na laktozo? Ali pa samo ne maraš mleka? Natoči si kozarec mandljeve različice. Zdrav orešček vsebuje kalcij in magnezij, ki, kot so ugotovili v časniku Journal of Orthomolecular Medicine, je ključnega pomena, če si želiš spati dlje časa.

Bananin smoothie

Dodaj banano v smoothie po treningu, saj vsebuje ogromno triptofana, magnezija in kalija (ki pomaga preprečiti nočne krče v nogah). Še bolje pa bo, če boš banano zmešala z mandljevim mlekom in zvrhano žlico arašidovega masla (ki smoothie obogati s še več triptofana).

Karkoli z medom

Čeprav to ni napitek, pa ga lahko dodamo večini zgornjih napitkov, da še bolj povečamo njihove sedativne učinke. Naravni sladkorji v medu ravno dovolj dvignejo raven inzulina v tvojem telesu za spodbuditev triptofana, da lažje prodre v možgane. Tako, pa bodo sanje še slajše.