Domov » Lepota & zdravje » 7 najpogostejših napak, ki uničujejo tvojo kožo

7 najpogostejših napak, ki uničujejo tvojo kožo

Lepota & zdravjeNega
7 najpogostejših napak, ki uničujejo tvojo kožo
📷 Larisa Costea

…in kako jih odpraviti!

Upoštevanje osnovnih zapovedi glede nege kože, kot so temeljito odstranjevanje ličil vsak večer, vlaženje kože in vsakodnevno nošenje kreme z zaščitnim faktorjem so ključnega pomena za sijočo kožo, vendar pa kljub vsemu trudu na koži še vedno od časa do časa doživimo izbruhe mozoljev, vnetja in izsušenost.

Izkazalo se je, da lahko vsakodnevne in najbolj običajne dejavnosti na skrivaj škodujejo naši koži. Te zanima, katere so to?

1. Uporabljaš umazane čopiče za ličenje

Čiščenje čopičev se ti morda zdi najbolj dolgočasno in nepomembno opravilo, ampak zanemarjanje pripomočkov za ličenje hkrati pomeni tudi, da nisi 100-odstotno predana skrbi za čisto in zdravo kožo. Po uporabi čopiča, so na njem nabrane maščobe in odmrle kožne celice, po določenem času pa tudi prah in bakterije. Ko naslednji dan uporabiš ta isti čopič, si na kožo skupaj s tekočo podlago/senčilom/rdečilom nanesla tudi vse prej omenjene neželene stvari in s tem ustvarila idealno okolje za razmnoževanje bakterij. V kolikor si ne želiš izbruhov mozoljev ali okužb oči, čopiče redno čisti.

2. Po vadbi se ne stuširaš takoj

Tuširanje po telesni aktivnosti je prav tako pomembno kot sama vadba. Pot speri s sebe čim prej kot je to le možno, kajti znoj, maščobe in bakterije se lahko na koži hitro širijo in s tem povzročijo zamašene pore in akne. V torbi imej zato vedno s seboj čistilne robčke za obraz, da boš lahko takoj po treningu odstranila vso nesnago.

3. Prevleke za vzglavnik ne menjaš dovolj pogosto

Kvalitetno in dovolj dolgo spanje je morda tvoja prioriteta, vendar pa bi moralo biti na tvojem radarju tudi dovolj pogosto menjanje prevleke za vzglavnik. Če spiš na umazani prevleki, lahko nečistoče in olja povzročijo katastrofo na tvoji koži. Karkoli lahko prenese umazanijo na tvojo kožo – kot so telefoni, vzglavniki – je lahko vzrok za nastanek aken in vnetij na koži. Na prevleko vzglavnika se vsako noč ujamejo ostanki izdelkov za lase, umazanija, odmrle kožne celice, maščobe itd., zato prevleko za vzglavnik zamenjaj enkrat na teden ali pa ga enostavno prekrij z brisačko, ki jo pogosto menjaj.

4. Preveč se dotikaš z rokami

Si se morda že kdaj zalotila, kako si z rokami podpiraš glavo? Čeprav te to morda ohranja budno med popoldansko utrujenostjo, pa z rokami prenašaš na obraz nešteto bakterij. Tekom dneva se z rokami dotakneš toliko stvari, da je številu zelo težko slediti – telefona, kljuk na vratih, svinčnikov, računalniških mišk in tipkovnic itd. Vsi ti predmeti so polni bakterij, ki jih preneseš z rok na obraz in čeprav je težko, se tekom dneva nikar ne dotikaj obraza. Poleg tega pa je zelo pomembno tudi čim bolj pogosto umivanje rok.

5. Tuširaš se s prevročo vodo

Vroča voda se ti morda zdi dobra ideja v ledeno mrzlih dneh, vendar pa se tvoja koža vsekakor ne strinja s tem. Vroča voda odstrani naravne maščobe iz kože, zaradi česar postane suha in bolj dovzetna za razpoke, še toliko bolj pa v zimskem času. Če si ljubiteljica kopeli, potem se namakaj v topli (ne vroči) vodi, če pa imaš raje hiter tuš, se stuširaj s toplo vodo, nato pa na še nekoliko vlažno kožo nanesi hranilen losjon, da zakleneš vlago v kožo.

6. Pregroba si

Ne glede na to ali delaš mehanski (zrnca) ali kemični (kisline) piling kože, nikar ne pretiravaj z njim, saj lahko pretirano odstranjevanje odmrlih kožnih celic poruši roženo plast, katere naloga je varovati kožo pred tujki. Če je pregradna funkcija poškodovana, koža postane občutljiva na okužbe z mikroorganizmi, kot so bakterije in glive, kar vodi do občutljivosti in draženja. Postopoma začni z nežnim pilingom, ki ga izvajaj le 1-krat do 2-krat na teden, sčasoma pa stopnjuj pogostost uporabe ter bodi pozorna, kako se na to odziva tvoja koža.

7. Slabo se prehranjuješ

Si, kar ješ. In kako lahko preprosto ugotoviš, katero živilo nikakor ne ustreza tvoji koži? V kolikor je določeno živilo vsakodnevno na tvojem meniju (morda celo večkrat), tvoja koža pa je v vse slabšem in slabšem stanju (izbruhi mozoljev, rdečica, zabuhlost,…), potem bi morala za 2 tedna po enega in enega izločiti iz svoje prehrane in opazovati, kako se je na to spremembo odzvala tvoja koža. Zelo pomembno je, da ne izločiš več živil naenkrat, saj tako ne boš vedela, na katerega si alergična.

Naša telesa so veliko močnejša kot si mislimo, kljub vsemu pa je ključ v zmernosti. Uravnotežena prehrana bogata z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami pomaga dopolniti vlažilne sposobnosti tvoje kože. Maščobe ohranjajo membrano okoli vsake celice zdravo, da lahko le-te zaklenejo vlago v kožo. Omega maščobne kisline (laneno seme, olivno olje) in vitamin E (mandlji, špinača) pomagajo zakleniti vlago v kožo, vsebujejo pa tudi antioksidante, ki celijo poškodovano kožno tkivo.