7 razlogov, zakaj bi si morala ta trenutek narediti vročo kopel

Kot da si potrebovala še en razlog za uživanje v vroči kopeli…

Nič ni boljšega kot ugotoviti, da je nekaj prijetnega tudi zelo koristnega. Tako da se pripravi na najboljše novice, ki si jih slišala danes: uživanje v vroči kopeli ima zdravilne koristi! Ampak, kaj pa je sploh tako koristnega v vroči kopeli? Spoznaj 7 razlogov, zakaj bi si morala že danes zvečer narediti eno…


1. Kopeli lahko izboljšajo tvoje razpoloženje
Namakanje v topli vodi je vedno prijetno, vendar pa ima ta užitek tudi svojo moč. Namakanje v kopeli lahko zmanjša občutke depresije in pesimizma, saj kopeli dajejo čudovito kombinacijo izolacije, miru in udobja.

Na splošno kopanje povzroča občutke udobja in lahkotnosti, takšna stopnja varnosti pa omogoča, da se najprej sprosti tvoj um, nato pa še telo.

2. Lahko ti pomaga pri boljšem spancu
Koristi kvalitetnega sopanca so že dobro znane, vendar pa lahko le redko kdo trdno spi osem ur skupaj. K boljšemu spanju naj bi po neki teoriji pripomogla hladnejša temperatura ozračja v spalnici, zato pred spanjem vsekakor znižaj temperaturo na radiatorju.

To pa ni edina stvar, kajti k boljšemu spanju naj bi pomagala tudi vroča kopel. Ponoči se naša telesna temperatura zniža, kar sproži proizvodnjo melatonina (spalnega hormona). Namakanje v vroči kopeli bo dvignilo temperaturo telesa, ki pa se bo nato v postelji hitreje znižala, kar spodbudi proizvodnjo melatonina in izboljša spanec.

3. Vroča kopel pomaga lajšati bolečine v mišicah
Toplota spodbudi pretok krvi, kar ni dobro le za cirkulacijo, ampak lahko pomaga tudi pri sproščanju mišic. Dodatek epsom soli prav tako dokazano pomaga zmanjšati vnetja v sklepih, ki jih povzročajo artritis in ostale mišične bolezni. Protivnetne lastnosti solnih kopel imajo tudi pozitivne učinke na osebe, ki trpijo za metabolnimi boleznimi, kot je diabetes tipa 2.

4. Vroče kopeli pomagajo ohranjati zdravo srce
Redno uživanje v vročih kopelih lahko pomaga zmanjšati pritisk, so pokazale nedavne raziskave. To je zelo pomembna ugotovitev, saj lahko nižji krvni tlak pomaga pri preprečevanju bolj resnih srčnih stanj, kot so srčni infarkt ali možganska kap. Z uporabo toplote, ki spodbuja boljši pretok krvi in cirkulacijo, telo v kopeli izvaja nekakšno mini vadbo.

5. Kurijo kalorije
Seveda se namakanje v vroči kopeli ne more primerjati z vodno aerobiko, vendar pa potenje, ki ga spodbuja vroča kopel, lahko pokuri toliko kalorij kot krajši tek.

6. Kopeli lahko lajšajo simptome gripe in prehlada
Para od vroče kopeli dela čudeže za zamašen nos in suho grlo. Zaprt nos je posledica vnetja v nosnih votlinah, para pa povzroči, da se začnejo krvne žilice v nosu in obrazu premikati, zaradi česar se ti počasi odpre zamašen nos. Topla kopel lahko tudi pomaga imunskemu sistemu, da se bolj uspešno bori proti virusom.

7. Kopeli lahko pomirjajo razdraženo kožo
Medtem ko lahko zelo vroče kopeli še bolj razdražijo tvojo kožo, pa topla kopel – v kombinaciji z določenimi olji, kot je kokosovo, olivno ali sivkino – bolje hidrira in pozdravi suho ali razdraženo kožo. Poleg tega pa je aromaterapija odlična za uravnavanje tvojega razpoloženja ali blaženje stresa.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry