Domov » Zanimivosti » 8 mitov o materinstvu, ki bi jim morala nehati verjeti

8 mitov o materinstvu, ki bi jim morala nehati verjeti

Zanimivosti
8 mitov o materinstvu, ki bi jim morala nehati verjeti
📷 Cat and Nat / Instagram

Rečejo ti: Spali boste, ko bo spal dojenček.” Ali pa tudi ne, pravita Cat & Nat, Youtube senzacija in avtorici knjige Mom Truths: Embarrassing Stories and Brutally Honest Advice on the Extremely Real Struggle of Motherhood, ki imata skupaj kar 7 otrok: Natalie Telfer ima 4, Catherine Belknap pa 3. Če si še nisi pogledala nobenega njunega videa, potem ogromno zamujaš. Glede materinstva sta vedno brutalno iskreni in v nadaljevanju ti razkrivata resnico o nekaterih najpogostejših starševskih klišejih.

Mit #1: Spali boste, ko bo spal dojenček.

Resnica: “Ne vemo, kdo si je to izmislil. Nikoli ne spiš, to je problem: tvoj dojenček je vedno na tebi in tvoji možgani se nikoli ne izklopijo, zato konstantno razmišljaš o vseh stvareh, ki jih moraš narediti in o vseh stvareh, ki jih moraš kupiti in kdaj boš jedla hrano itd. Niti podrazno se med vsem tem ne moreš popolnoma odklopiti in zadremati ali pa se toliko sprostiti, da ne preverjaš vsako sekundo, ali dojenček diha, ko leži na tebi.

Mit #2: Spolnost po šestih tednih po porodu? Itak.

Resnica: “To je nekaj, česar ne bomo nikoli razumele: zakaj zdravnik odobri spolni odnos po šestih tednih po porodu, ko pa tvoje telo sploh še ni pripravljeno na to, saj je pravkar nekaj velikega prišlo iz tebe. Seveda obstajajo nekatere pohotne dame, ki komaj čakajo dan, ko bodo ponovno lahko, ampak midve nisva ene izmed njih. Sami poskušava najti vse možne načine, da se le izogneva seksu. Na primer Oprah pravi, da bi morali iz spalnice umakniti TV, saj uničuje tvoje spolno življenje. Midve praviva, postavi TV v spalnico! Skupaj glejta serije, dokler on ne zaspi. Zadnja rešitev: pretvarjaj se, da imaš vnetje nožnice. Partner se te ne bo upal niti dotakniti.”

Mit #3: Mamina krivda počasi izgine

Resnica: “Ne. Samo naučiš se drugače upravljati stvari. Ko imaš novorojenčka, se konstantno ukvarjaš z njim in primerjaš stvari, kar se nikoli ne konča. Potem postanejo najstniki, ti pa se počutiš vse bolj krivo glede vseh stvari, ki jih nisi naredila, ko so bili še dojenčki. Ali način, kako si jih kaznovala. Ali govorila z njimi. To je začaran krog. Edina rešitev je, da jo sčasoma dojemaš kot vlogo. Mamina krivda ni obvladljiva stvar. Gre za to, da dojameš, da ne moreš biti konstantno z otroci, kar je povsem OK. Namesto tega raje poskusi uživati v trenutku in če ne moreš biti tam danes ali pa nisi bila najbolj razpoložena, nikar ne bodi jezna sama nase. Jutri je nov dan. Zaposlene mame doživljajo mamino krivdo. Gospodinje doživljajo mamino krivdo. Veste, kdo ne čuti nobene krivde? Očetje! Zato se nikar ne obremenjuj preveč.”

Mit #4: Umazanega perila je sčasoma konec

Resnica: “Vsaka mati si misli: pri vratih bom postavila koš za perilo, v hladilnik pa pospravila slastne prigrizke in vse bo v najlepšem redu. Ne! Umazano perilo je poseben primer. Konstantno moraš menjati pajace. Potem se moraš ukvarjati z otroci, ki mislijo, da je po petih minutah oblačilo, ki ga nosijo, že primerno za pranje. Potem so tu še oblačila, ki so dejansko umazana in to zelo, saj jih nosijo znova in znova. Sčasoma se preprosto sprijazniš s tem, da iz koša pobereš vsa oblačila in sama presodiš, kaj je še čisto in kaj bi dejansko moralo v pranje.”

Mit #5: Vedno obstaja perilo za oblikovanje postave

Resnica: “Vzljubiti moraš svojo novo postavo. Perilo za oblikovanje postave je opcija, ampak če je zunaj vroče, ti v njem ne bo niti najmanj prijetno. Čeprav nam je nekdo rekel ‘Nosite spandex! Vpija pot!’, vendar ne veva, če to res drži.”

Mit #6: Najti mame prijateljice, ki so istega mnenja, je nemogoče

Resnica: “Sploh ne. Obstaja veliko različnih vrst mame in ko postaneš ena izmed njih, ti to pomaga pri spoznavanju ljudi, ki imajo otroke iste/podobne starosti kot jih imaš sama. Ali pa vsaj nekoga, ki te lahko podpira v tem obdobju.”

Mit #7: Starševstvo je lažje z vinom

Resnica: “Vino je metafora za odmor, ki si ga moraš vzeti. Morda je to vodna kopel. Morda je to tablica čokolade. Gre za to, da najdeš trenutek – nekaj minut – ko lahko pocrkljaš samo sebe. Vina pa otroci ne morejo piti, tako da je tvoje in samo tvoje.”

Mit #8: Vse smo slabe mame

Resnica: “Dovolj z zaničevanjem mam! Zelo žalostno je, da so mame običajno tiste, ki najbolj zaničujejo same sebe in si konstantno ponavljamo: ‘To sem naredila, slaba mama sem.’ Iščemo potrditev od drugih mame (“Ne, nisi!”). ) in se nehamo dojemati kot dobre mame. Samozaničevanje je postalo trendovsko, zato moramo to spremeniti in začeti nase gledati kot na dobre mame, se konec tedna odpraviti ven, popiti kozarček vina, oditi v službo in potovati. Čas ni enako materinstvo. Vaši otroci vse vidijo in slišijo.”