8 mitov o sončnih opeklinah, ki bi jim morala nehati verjeti

Vsi radi govorimo o vremenu in kaj hitro se zgodi, da se začnejo širiti miti o zaščiti pred soncem.

Obstaja pa eno dejstvo, ki bi si ga morala zapomniti – in to je, da nikoli ne dovoliš, da bi te opeklo sonce. Preveč UV žarkov od sonca (ali solarija) povzroča nastanek kožnega raka. To se ti morda zdijo stare novice, vendar pa število obolelih za melanomom (najhujša oblika kožnega raka) še vedno narašča. Rdeča in rjava polt je znak, da tvoje telo poskuša popraviti poškodbe, ki so jih povzročili UV žarki.

Spoznaj 8 mitov o sončenju in sončnih opeklinah, ki bi jim morala takoj nehati verjeti.

Mit #1: Sonce je najmočnejše takrat, ko je zunaj najbolj vroče.
Toplota sonca ne prihaja od njegovih za kožo škodljivih UV žarkov. UV žarki so vedno najmočnejši, ko je sonce najvišje na nebu, kar je v poletnih mesecih med 11. in 15. uro, temperatura ozračja pa je običajno najvišja nekoliko pozneje. Torej, če želiš uživati v toplem vremenu, se ven odpravi po 15. uri, saj s tem tveganje za opečeno kožo ne bo tako visoko.

Mit #2: Opeče te lahko samo poleti.
Sonce je dovolj močno, da te lahko opeče od začetka aprila do konca septembra, tudi če se ti ne zdi tako vroče ali pa je oblačen dan. UV indeks ti lahko pove, kako močno je sonce tam, kjer se v tistem trenutku nahajaš, najdeš pa ga v vremenski napovedi/aplikaciji. Če je UV indeks 3 ali večji, potem moraš že dobro zaščititi kožo.

Mit #3: Poškodbe od sonca vedno izgledajo kot rdeča in mehurjasta koža.
Ne nujno. Če je tvoja koža na soncu postala rdeča ali roza to pomeni, da je opečena in da so UV žarki poškodovali DNK v celicah. Če je tvoja koža zvečer roza, zjutraj pa se razvije v rjavo polt, to vseeno pomeni, da je bila storjena (opečena) škoda.

Kljub vsemu pa ne moreš vedno videti poškodb. Ljudje z naravno temnejšo poltjo bodo samo občutili razdraženo, zategnjeno ali srbečo kožo, ne bodo pa opazili nobene spremembe v barvi.

Mit #4: Občasne opekline niso nevarne.
Če te je opeklo sonce to še nikakor ne pomeni, da se bo razvil kožni rak., vendar pa lahko že ena opeklina na dve leti za kar trikrat poveča tveganje za nastanek melanoma. Torej, če te je v preteklosti opeklo sonce, potem bi vsekakor morala razmisliti o tem, kako svojo kožo bolje zaščititi pred UV žarki.

Mit #5: Kreme z višjim zaščitnim faktorjem so veliko boljše kot tiste z nižjim ZF-jem.
Nobena zaščita pred soncem ni 100-odstotno učinkovita in z višanjem ZF-ja se presenetljivo manjša dodatna zaščita pred soncem. ZF 30 je povsem dovolj, če ga uporabljaš pravilno. Višji zaščitni faktorji niso kaj dosti bolj učinkoviti v smislu zaščite, poleg tega pa te lahko celo spodbudijo, da preživiš dlje časa na soncu (brez ponovnega nanosa kreme), kar vodi k večjim poškodam kože od sonca.

Mit #6: Rjava podlaga me ščiti pred soncem na dopustu.
Nekateri ljudje mislijo, da jih bo sončenje (ali solarij) pred dopustom varovalo pred sončnimi opeklinami, vendar pa porjavela koža nudi zelo malo zaščite. Nekatere študije so pokazale, da porjavela koža od sonca nudi samo zaščito enakovredno ZF-ju 3, porjavela koža od solarija pa je enakovredna le ZF 1.

Mit #7: Enkratni nanos kreme z zaščitnim faktorjem je povsem dovolj.
Ne, ni. Tudi če na embalaži piše “enkrat dnevno”, bi morala nanos vsake kreme z ZF-jem čez dan večkrat ponoviti. Nekatere kreme se s kože z drgnjenjem, potenjem in kopanjem lažje odstranijo kot druge.

Mit #8: Solariji so varnejši način pridobivanja porjavele polti.
Ta mit je zelo popularen. Vendar pa so dejstva kristalno jasna – solariji povzročajo kožnega raka in varno sončenje ne obstaja. Porjavela koža je znak, da poskuša tvoje telo popraviti škodo, ki so jo naredili UV žarki.