Domov » Moda & stil » 7 nasvetov, kako nositi visoke pete brez bolečin

7 nasvetov, kako nositi visoke pete brez bolečin

Moda & stil
7 nasvetov, kako nositi visoke pete brez bolečin
📷 Alexandra Lapp

…ki dejansko delujejo!

Visoke pete: težko je živeti z njimi, brez njih pa tudi ne moremo. Potem pa je tu še bolečina v stopalih, ki jo povzročajo visoke pete, brez katere pa bi vsekakor z veseljem živele!

Čevlji s peto so osnova (skorajda) vsake garderobne omare, vendar pa ni nič slabšega kot sestaviti izjemen stajling za poseben dogodek, potem pa že čez eno uro iskati stole in klopi, ker komajda še stojiš v petkah zaradi bolečih stopal.

V takih trenutkih si marsikatera med nami zastavlja vprašanje: Kako nositi petke na neboleč način? Je to sploh možno? Ja, je!

Sledi 7 strokovnih nasvetov, kako nositi čevlje s peto in pri tem ne trpeti zaradi bolečin v stopalih.

1. Poskrbi, da nosiš pravo velikost
Najpogostejša napaka, ki jo ženske rade naredimo je, da ne kupimo prave velikosti čevljev za svoje stopalo. Velikost stopala se spreminja skozi leta, lahko tudi za celo številko, še zlasti pa po otrocih.

2. Spoznaj svoj tip stopala
Imaš plosko stopalo ali pa izrazito vboklino? Zelo enostavno izveš tako, da zmočiš stopalo in stopiš na list papirja. Ožje kot je stopalo na srednjem delu, bolj izrazito imaš vboklino in širše kot je, bolj imaš plosko stopalo.

3. Bolj kot je peta masivna, boljše je
Izogibaj se tankim petam, kakršne imajo vrtoglavo visoki salonarji. V takšnih čevljih stopalo ni stabilno, zaradi česar lahko kaj hitro pride do bolečin. Včasih, ko priložnost zahteva elegantne visoke petke jih vsekakor obuj, nikar pa jih ne nosi kar tako vsak dan. Če pogosto nosiš visoke pete (zaradi kakršnihkoli razlogov), potem razmisli o bolj masivni in stabilni peti.

4. Izogibaj se tankim podplatom: Raje izberi platformo
Tanki podplati skorajda vedno povzročajo bolečino na sprednjem delu stopala. Veliko bolj prijetni so čevlji s peto, ki imajo nekoliko debelejši podplat ali pa platformo, ki nekoliko omili pritisk med hojo. Tudi guma na podplatu absorbira pritisk, zaradi česar je hoja v petkah veliko bolj prijetna izkušnja.

5. Delaj odmore
Vsake toliko časa tekom dneva sezuj čevlje in malo razmigaj gležnje in prste. Gležnje vrti v obeh smereh, prste pa potisni navzdol in nato navzgor, da raztegneš Ahilovo tetivo in mišice v mečih.

6. Poskusi čevlje, ki pokrijejo večji del stopala
Bolj kot je pokrit nart v čevljih, manj boleča bo hoja v petkah. Včasih so gležnarji s peto celo tako udobni, da jih brez težav nosiš cel dan. V poletnih mesecih lahko poskusiš salonarje, ki imajo trak okoli gležnja ali pa trak preko narta, oba nekoliko fiksirata stopalo in olajšata hojo.

7. Vložki za v čevlje resnično pomagajo
Silikonski vložki za v čevlje, ki jih namestiš na sprednji del podlata zelo ublažijo pritisk stopala in posledično ublažijo bolečino. Stopalo naredijo tudi bolj stabilno, saj ne leze naprej, s čimer pa se izogneš trenjem in nastankom žuljev.