Domov » Prehrana & Recepti » Kombucha: Starodavni eliksir z izjemnimi zdravstvenimi koristmi

Kombucha: Starodavni eliksir z izjemnimi zdravstvenimi koristmi

Prehrana & Recepti
Kombucha: Starodavni eliksir z izjemnimi zdravstvenimi koristmi
📷 Profimedia

Do zdaj se zagotovo še kako dobro zavedaš, da se vse, kar zaužiješ, odrazi na tvoji koži. Hiter tempo življenja nam pogosto preprečuje, da bi lahko bili vsi obroki v dnevu zdravi in polni hranilnih snovi. Za malico pogosto le na hitro pojemo kos pizze ali hamburger, s čimer pa vsekakor ne prispevamo k zdravi prebavi in sijoči koži.

Na srečo pa obstaja živilo, ki ti lahko zelo pomaga pri redni presnovi in čisti koži. Kombucha (oziroma na nek način fermentirani čaj) je skrivnost za čudovito, navlaženo polt in zdravljenje mnogih kožnih težav.

Preden dodaš ta starodavni eliksir v svoj vsakodnevni menu, spoznaj nekaj njenih izjemnih lastnosti.

Zdrava prebava, lepa koža

Kombucho lahko najdeš povsod po svetu: od Indije, Amerike do Japonske in Slovenije. Nobena skrivnost ni, da sta presnova in koža zelo povezani. Tega dejstva nikakor ne bi smeli zanemarjati, saj lahko neravnovesja dobrih in slabih bakterij znotraj, vplivajo na to, kako tvoja koža izgleda na zunaj. Kožne težave kot so akne, rozacea, dermatitis, ekcem, so vse povezane z zdravjem presnove.

Kaj je tako dobrega na kombuchi?

Poleg tega, da pomaga tvoji koži zgraditi boljše in bolj zdravo razmerje s črevesjem, pa vsebuje tudi B-vitamine. Vitamine B2, B6 in B12 lahko pogosto najdemo v izdelkih za nego kože, tako da z eliksirjem, kakršen je kombucha, spodbujaš sijočo kožo od znotraj navzven.

Je kombucha naravni probiotik?

Čeprav ni klinično dokazano, pa kombucha, zahvaljujoč njenim zdravstvenim koristim, med milenijci hitro pridobiva na popularnosti.

Opis za kombucho se glasi “naravno fermentirana pijača, ki vsebuje žive bakterije in kvasovke”, zaradi katerih je to probiotični napitek. Probiotične vrste bakterij so zelo koristne, saj spadajo med zdrave bakterije, ki prihajajo iz različnih sevov (od Lactobacillus Gasseri do Bifidobacterium Bifidum) in se uporabljajo za podporo različnih neravnovesij v črevesju, nekatere pa še posebej spodbujajo zdravo kožo.

Kdaj je najbolje piti kombucho?

Vsakodnevno uživanje kombuche lahko pripomore k uravnoteženosti, še posebej, če jo pijemo skozi cel dan, saj pomaga našim jetrom in prebavnemu sistemu presnoviti vse kemične ostanke, umetne hormone in toksine. Koristila ti bo tudi pred potovanjem, da zmanjšaš možnosti vznemirjenega želodca.

Toplo ali hladno?

Največ koristi bomo imeli od kombuche, ki je sobne temperature. Če je premrzla – temperatura hladilnika – lahko bakterije spijo, zaradi česar od nje ne boš imela veliko koristi. Če je prevroča, pa lahko to vpliva na življenjsko okolje kolonije.

Je vedno varna za uživanje?

Nič ne kaže na to, da bi bila kombucha škodljiva, ampak se tako kot za večino alternativnih zdravil priporoča, da se je ne uživa med nosečnostjo.