8 presenetljivih stvari, ki jih lahko psi začutijo

Vse to vedo pred nami!

Psi so človekovi najboljši prijatelji – ljubki, zvesti najboljši prijatelji, ki ne dajejo ničesar drugega kot brezpogojno ljubezen. Je vez brez primere, zato se zdi, da nas pes pozna bolje kot kdorkoli in za to obstaja dober razlog.

Zahvaljujoč svojim intenzivnim čutom lahko psi pri ljudeh zaznajo stvari, ki se jih morda niti sami ne zavedamo. Od nosečnosti do vremenskih sprememb, to je osem stvari, ki jih štirinožni prijatelji zaznajo pred nami.

1. Nosečnost
Tvoj pes lahko zazna, da si noseča, še preden to veš sama. To je več kot le zgodba starih žena! Njihov neverjeten vonj ji pomaga, da lahko zavohajo hormonske spremembe, ki jih tvoje telo doživi v zelo zgodnjih fazah nosečnosti.

2. Rojstvo
Še bolj impresivno je, da psi lahko zaznajo, kdaj boš blizu poroda. Če si blizu konca nosečnosti in opažaš, da tvoj pes noče stran od tebe, je to morda zato, ker je zaznal novo spremembo hormonov in ve, da boš kmalu rodila. Ko bo prišel dan D, bo tvoj ljubljenček čutil, da te mora zaščititi in bo ves čas čim bližje tebi.

3. Strah
Rek “Ne boj se, psi lahko zavohajo tvoj strah” se morda sliši kot izmišljena zgodba, a če verjameš ali ne, drži. Strah povzroči sproščanje adrenalina in feromonov, ki jih psi lahko zaznajo s svojim neverjetno občutljivim nosem. Toda v primerjavi z odraslim psom, te bo mladiček verjetno utopil s crkljanjem in poljubi, če bo začutil, da se bojiš.

4. Ko smo žalostni
Če imaš psa ali ne, to smo verjetno že vsi doživeli. Zdi se, da štirinožni prijatelj preprosto ve, kdaj se počutimo slabo in pride nežno položit glavo v naročje, kot da bi nas želel potolažiti. Psi lahko berejo naša čustva, tudi če ne rečemo ali storimo ničesar in ko se počutimo slabo, bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bi se spet počutili bolje.

5. Spremembe v vremenu
Poleg izjemnega nosu imajo psi zelo natančno naravnan sluh in lahko zaznajo nevihto že dolgo pred tem, preden prispe na naše območje. Če se tvoj pes v slabih vremenskih razmerah razburja, bi to lahko bilo zato, ker je na poti nevihta. Pravzaprav lahko celo zaznajo statiko v zraku, zaradi česar postanejo živčni in nervozni.

6. Ko si skoraj doma
Si se kdaj vprašala, zakaj te tvoj pes že čaka pri oknu, ko prideš domov, čeprav te sploh še ni mogel videti? Razlaga tega nadnaravnega vedenja je spet povezana z njegovim močnim vonjem. Tvoj pes te lahko zavoha že, ko se približuješ in sliši tvoje korake ali avto že daleč preden si sama misliš, da jih/ga.

7. Bolezni
Že vrsto let pse šolajo za medicinske pomočnike, da opozarjajo svoje ljudi, ko morajo vzeti zdravila za znižanje krvnega sladkorja ali morajo priti na varno mesto, preden se zgodi infarkt. Te sposobnosti jim omogočajo, da zaznajo bolezni in tako zaščitijo svoje lastnike. Izvajajo se celo poskusi uporabe psov za odkrivanje določenih vrst raka.

8. Smrt
Ljudje ne zaznajo sprememb hormonov, ko je nekdo blizu smrti. Tako kot lahko psi zaznajo, kdaj bo bo nekdo prijokal na svet, lahko po drugi strani zavohajo tudi spremembe hormonov v človeškem telesu, ko se bliža smrt.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry