Domov » Zanimivosti » 8 stvari, ki obstajajo po zaslugi žensk

8 stvari, ki obstajajo po zaslugi žensk

Zanimivosti
8 stvari, ki obstajajo po zaslugi žensk
📷 Profimedia

Te zanima, katere vse stvari so izumile ženske?

Dan brez žensk bi bil tudi dan brez piva, dobre kave in WiFija! Očitno bi bilo življenje brez žensk veliko manj priročno, manj razvito in vsekakor manj zabavno. Slavimo 12 izumiteljic, umetnic in ustvarjalk, ki so iznašle vse od izjemnih prelomnih inovacij, vsakodnevnih pripomočkov do zabavnih užitkov.

1. Pivo

Čeprav večino piva popijejo moški, pa se lahko zahvalijo ženskam za to stvaritev. Zgodovinarka Jane Peyton je odkrila najstarejši dokaz piva v Angliji, ki sega več tisoč let nazaj, ko so pivo doma pridelovale gospodinje.

2. WiFi

WiFija ne bi bilo brez igralke Hedy Lamarr, ki se je naveličala Hollywooda in začela delati znanstvene eksperimente. V prizadevanjih, da bi pomagala zaveznikom med drugo svetovno vojno je Hedy ameriški mornarici predstavila patent na radiu s širokim spektrom, kar velja za predhodnika današnjega WiFija.

3. Krtača za lase

Čeprav ni znano, kdo se je domislil prvotne krtače ali glavnika, pa vemo, kdo je krtačo prvi patentiral. In bila je – ja, uganila si – ženska. Lyda Newman, temnopolta ženska, ki je v času njenega izuma živela na Manhattnu, je pionirka v uporabljanju krtače s sintetičnimi ščetinami, patent zanjo pa je vložila leta 1898.

4. Monopoli

Če ti je všeč ali ne, nihče ne more zanikati, da Monopoli ni zabavna igra. Izumila jo je ženske, vendar je zasluge zanjo prejel moški. Elizabeth “Lizzie” Magie se je domislila originalne verzije, ki jo je patentirala leta 1903, 30 let pozneje pa je Elizabethino idejo ukradel Charles Darrow in jo nekoliko priredil. Monopoli v Charlesovi obliki poznamo tudi danes. Leta 1935 je igro prodal podjetju Parker Brothers.

5. Jutranja kava

Ko si boš naslednjič pripravljala kavo s filtrom, se spomni na Melitto Bentz. Zahvaljujoč izumu nemške gospodinje, ki ga je patentirala leta 1908, lahko vsako jutro srkamo svoje najljubše kombinacije kofeinskega napitka brez nadležnih zrnc v tekočini.

6. Plenice za enkratno uporabo

Po zaslugi Marion Donovan imamo danes plenice za enkratno uporabo. Marion se je naveličala konstantno mokrih plenic in vlažnih krpic, zato se je odločila, da iznajde vodoodporne plenice. Čeprav je svoj izum patentirala leta 1951, pa sama ni našla proizvajalca, ki bi izdelal takšne plenice – moškim v podjetjih se ni zdel dovolj koristen.

7. Čokoladni piškoti

Na veličasten dan leta 1938 je Ruth Graves Wakefield, ki je vodila gostilno Toll House Inn, med izdelavo svojih znamenitih maslenih piškotov iznašla novo verzijo. Čeprav obstaja kar nekaj različnih zgodb okoli tega, pa mnogi verjamejo tej, da je vzela tablico Nestlé čokolad, jo sesekljala na manjše kose in vmešala v testo. Kmalu po tem je podjetje Nestlé kupilo pravice za uporabo njenega recepta ter tudi za uporabo imena Toll House.

8. Spletni brskalnik

Prvi računalniški programer na svetu je bila v resnici ženska z imenom Ada Lovelace. Med leti 1815 in 1852 je živela v Londonu, njena iznajdba pa je bila vsekakor zelo pomemben dodatek za Charles-a Babbage-a, ki mu pravijo tudi “oče računalnika”. Saj veš, najljubše spletne strani, ki jih pregleduješ vsak dan? To je možno prav po zaslugi Ade.