8 vrst sadja z najnižjo vsebnostjo sadnega sladkorja

Bi nekaj prigriznila? Te vrste sadja potešijo tvojo lakoto, poleg tega pa ohranijo stabilno raven sladkorja v krvi!

Odrekanje sladkorju v vseh živilih je trenutno zelo popularno, ampak če se odrečeš tudi sadju, s tem svojemu telesu ne delaš nobene usluge.

Sadje vsebuje ogromno koristnih snovi, ki jih nujno potrebujemo – vitamine, minerale, antioksidante in vlaknine, poleg tega pa nas tudi hidrira in nasiti.

Spoznaj 8 vrst sadja, ki vsebuje najmanj sadnega sladkorja, tako ga lahko v večjih količinah uživaš brez slabe vesti.

 

Jagode

Jagodičevje je odlično, saj vsebuje zelo nizke ravni sladkorja. Skodelica jagod vsebuje le 7 gramov sadnega sladkorja, tvoje telo pa oskrbi z več kot priporočeno dnevno dozo vitamina C.

 

Grenivke

Najboljši način, kako znižaš vnos sadnega sladkorja je, da se zavedaš velikosti porcije. Grenivka je odlična alternativa sladkim prigrizkom, vendar pazi na porcijo – pol sadeža vsebuje 8 gramov sadnega sladkorja.

 

Avokado

Zelo verjetno se ne spomniš nanj, ko je govora o sadju, vendar je zelo nasiten. Avokado je poln zdravih maščob, ki ščitijo srce in nižajo LDL (slabo) holesterol, ter fitokemikalij, ki zmanjšujejo oksidativni in vnetni stres. En avokado vsebuje malo več kot gram sladkorja.

 

Maline

Maline presenetljivo vsebuje zelo malo sadnega sladkorja, čeprav so zelo slastne: ena skodelica vsebuje le pet gramov sladkorja. In z osmimi grami vlaknin te bodo precej bolj nasitile kot ostale vrste sadja.

 

Robide

Še eno jagodičevje, ki se lahko pohvali z nizko vsebnostjo sladkorja: ena skodelica vsebuje le 7 gramov sladkorja, 8 gramov vlaknin in 2 grama beljakovin.

 

Breskve

Ko ti zadiši nekaj sladkega, posezi po sočni breskvi. Ena srednje velika vsebuje le 13 gramov sadnega sladkorja.

 

Pomaranče

Pomaranče je veliko bolje jesti, kot pa piti pomarančni sok. Celo sadje vsebuje 12 gramov sadnega sladkorja in več vitamina C kot je priporočen dnevni vnos. Kozarec naravnega pomarančnega soka pa vsebuje kar dvakratno količino sadnega sladkorja in le tretjino vlaknin.

 

Jabolko

Tako kot pri pomarančah je tudi jabolko veliko bolje zaužiti kot sadež, saj ima nižji glikemični indeks od jabolčnega soka, poleg tega pa srednje veliko jabolko vsebuje le 19 gramov sladkorja, kozarec jabolnega soka pa okoli 24.

 

In koliko sladkorja na dan lahko zaužijemo?

Za odrasle ženske je maksimalna količina 25 gramov oziroma 6 čajnih žličk na dan, za moške pa 38 gramov oziroma 9 čajnih žličk.