fbpx

8 živil, ki zmanjšujejo napihnjenost in pospešujejo prebavo

Če bi rada zmanjšala napihnjenost, imaš po hrani pogosto bolečine v trebuhu ali pa si zaprta, potem je zelo verjetno, da tvoja prebava ni več tako zdrava.

Čeprav so zgornji simptomi lahko opozorilni znak za kaj hujšega, kot je celiakija ali rak jajčnikov, pa sploh ni nujno, da je stvar resna in morda tvoja presnova potrebuje le malo več pozornosti. Prebava je kompleksni sistem, ki potrebuje vse v harmoniji. Ko jo zmoti stres, lahko to sproži prebavne težave

Dobra novica je ta, da obstaja ogromno živil, ki pomagajo pri presnovi, poleg tega pa so tudi zelo okusna. In, katera so ta živila?

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so odličen vir odpornega škroba, topnih vlaknin, ki spodbujajo zdravo debelo črevo. Presnavljajo se počasi, zato je manj verjetnosti, da bodo povzročili napenjanje in napihnjenost. Za maksimalni učinek za zajtrk uživaj nekuhane kosmiče, ki se v tekočini namakajo čez noč.

Kislo zelje

Le dve jedilni žlici kislega zelja zagotavita dober odmerek probiotikov prijaznih za črevesje. Zelo pomembno je, da je kislo zelje sveže.

Pirin kruh

Pira je starodavna oblika pšenice, ki vsebuje nižje ravni glutena in fruktanov – ogljikovi hidrati s kratkimi verigami, ki lahko povzročijo prebavne težave za ljudi z občutljivim črevesjem.

Sadje, zelenjava in žitarice

Še zlasti tiste z visoko vsebnostjo topnih vlaknin. Zelo pomembno je zaužiti 30 gramov vlaknin na dan, prav tako pa je pomembno zaužiti pravo vrsto. V vodi topne vlaknine se raztopijo v vodi in v črevesju tvorijo gost gel, ki zmanjša možnost za zaprtje in boleče obiske stranišča. Najdeš jih v ovsenih kosmičih, sadju in zelenjavi, kot so pomaranče, sladek krompir in korenje.

Jabolčni kis

Jedilna žlica na dan ni le stara fraža. Jabolčni kis vsebuje acetat, maščobno kislino s kratko verigo. Nove raziskave kažejo, da lahko prehrambeni viri kratkih verig maščobnih kislin ohranijo naše črevesne celice zdrave.

Mastne ribe

Nedavna raziskava, v kateri so preučevali 69 žensk je pokazala, da imajo ženske z razdraženim želodcem nižje ravni koristnih omega-3 maščobnih kislin kot zdrave udeleženke. Kako lahko zaužiješ največ omega-3? Z mastnimi ribami kot so losos, skuša in sardele. Ampak pozor, če si noseča ali pa imaš namen zanositi, nikar ne zaužij več kot dveh porcij na teden.