8 živil, ki zmanjšujejo napihnjenost in pospešujejo prebavo

Če bi radi odpravili napihnjenost, ste zaprti ali pa imate po hrani pogosto bolečine v trebuhu, potem je zelo verjetno, da vaša prebava ni več tako zdrava.

Čeprav so zgornji simptomi lahko opozorilni znak za kaj hujšega, kot je celiakija ali rak jajčnikov, pa po drugi strani sploh ni nujno, da je stvar tako resna in morda vaša presnova potrebuje le malo več pozornosti. Prebava je kompleksni sistem, ki potrebuje vse v harmoniji. Ko jo zmoti stres, lahko to sproži prebavne težave.

Dobra novica je ta, da obstaja ogromno živil, ki pomagajo pri presnovi, poleg tega pa so tudi zelo okusna. In, katera so ta živila?

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so odličen vir odpornega škroba, topnih vlaknin, ki spodbujajo zdravo debelo črevo. Presnavljajo se počasi, zato je manj verjetnosti, da bodo povzročili napenjanje in napihnjenost. Za maksimalni učinek za zajtrk uživajte nekuhane kosmiče, ki se v tekočini namakajo čez noč.

Kislo zelje

Le dve jedilni žlici kislega zelja zagotavita dober odmerek probiotikov prijaznih za črevesje. Zelo pomembno je, da je kislo zelje sveže.

Pirin kruh

Pira je starodavna oblika pšenice, ki vsebuje nižje ravni glutena in fruktanov – ogljikovi hidrati s kratkimi verigami, ki lahko povzročijo prebavne težave za ljudi z občutljivim črevesjem.

Sadje, zelenjava in žitarice

Še zlasti tiste z visoko vsebnostjo topnih vlaknin. Zelo pomembno je zaužiti 30 gramov vlaknin na dan, prav tako pa je pomembno zaužiti pravo vrsto vlaknin. V vodi topne vlaknine se, kot že samo ime pove, raztopijo v vodi in v črevesju tvorijo gost gel, ki zmanjša možnosti za zaprtje in boleče obiske stranišča. Najdemo jih v ovsenih kosmičih, sadju in zelenjavi, kot so pomaranče, sladek krompir in korenje.

Jabolčni kis

Jedilna žlica na dan ni le stara fraža. Jabolčni kis vsebuje acetat – maščobno kislino s kratko verigo. Raziskave kažejo, da lahko prehrambeni viri kratkih verig maščobnih kislin ohranijo naše črevesne celice zdrave.

Mastne ribe

Raziskava, v kateri so preučevali 69 žensk, je pokazala, da imajo ženske z razdraženim želodcem nižje ravni koristnih omega-3 maščobnih kislin kot zdrave udeleženke. Kako lahko zaužijemo največ omega-3? Z mastnimi ribami kot so losos, skuša in sardele.