fbpx

9 zdravilnih koristi orehov, ki jih moraš poznati

Za začetek, niso primerni le za orehovo potico!

Orehi so izjemno okusni in polni hranilnih snovi, zaradi česar so odličen prigrizek ali dodatek v tvojih najljubših receptih.

Vse to bi morala vedeti o izjemno zdravih rjavih polovičkah:

1. Polna pest je več kot dovolj
Le 28 gramov (kar je približno 19 polovičk) vsebuje 200 kalorij, 3 grame vlaknin, 3 grame proteinov in 20 gramov večinoma nenasičenih maščob, zaradi česar so orehi odličen prigrizek, ki te nasitijo, poleg tega pa z njimi v telo vneseš ogromno antioksidantov, vitaminov in mineralov.

2. Pomembni so za imunsko odpornost
Orehi zagotavljajo fitonutriente, rastlinske spojine, ki imajo močne antioksidativne koristi. Prav tako so dober vir minerala cinka, ki je ključnega pomena za razvoj imunskih celic in funkcioniranje. Diete z visoko vsebnostjo cinka so povezane z manjšim tveganjem za številne bolezni, zlasti tiste, ki so povezane s staranjem in življenjskim slogom. In ne le to, uživanje živil, ki vsebujejo elagično kislino – antioksidant, ki se nahaja v orehih – je povezano z zmanjšanim tveganjem za nastanek nekaterih vrst raka.

3. So polni flavonoidov
Orehi vsebujejo več flavonoidov – vrsta antioksidanta, ki se večinoma nahaja v zelenjavi in sadju – kot katerikoli drugi oreščki. Osebe, ki redno uživajo živila z visoko vsebnostjo flavonoidov, bodo manj verjetno doletele kronične bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen, nekatere vrste raka in kognitivni upad. Raziskava iz leta 2016 pa je celo pokazala povezavo med flavonoidi in vzdrževanjem telesne teže. Nekatere živila s flavonoidi, ki jih lahko uživaš skupaj z orehi: jabolka, borovnice, grozdje, suhe slive, jagode in paprike.

4. So ključnega pomena za zdravje srca
Orehi so polni mononenasičenih maščobnih kislin – vrsta maščobe, ki je povezana z nižanjem slabega holesterola. Še ena prednost teh okusnih oreščkov pa je, da so polni beta karotena in vitamina E, ki ščitita celice pred poškodbami, tako da ublažita učinke kroničnega vnetja.

5. Vsebujejo presenetljivo malo sladkorja
Ne le, da vsebujejo zelo malo sladkorja, orehi lahko pomagajo tudi izboljšati ravni sladkorja v krvi, tako da upočasnijo stopnjo absorpcije iz krvnega obtoka v periferna tkiva. To pomaga ohranjati konstantno raven energije in preprečevati hitre dvige in padce sladkorja v krvi.

6. Lahko poživijo možgane
Po vsej verjetnosti ti je že znano, da so orehi eno od najbolj hranilnih živil. Zelo verjetno pa še ne veš tega, da prehrana z visoko vsebnostjo vitamina E za kar 25% zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen in demenco. To pa zato, ker vitamin E in drugi antioksidanti v rastlinskih živilih pripomorejo k zmanjšanju oksidativnega stresa, ki ga povzročajo vnetja v telesu, zaščiti celice in s tem tkiva vitalnih organov, kamor spadajo tudi možgani.

7. Pomagajo pri hujšanju
Čeprav je res, da orešči vsebujejo veliko maščob, vendar pa maščobe, ki se nahajajo v oreščkih in v nekaterem sadju (na primer olivah) dejansko spodbujajo hujšanje in vzdrževanje zdrave telesne teže. Razlog se skriva v tem, da so oreščki izjemen vir oleinske kisline – dobre maščobe, ki te nasiti in hkrati krepi zdravje srca. Orehi so odličen in slasten prigrizek, po katerem se ne boš počutila prikrajšane.

8. Vsebujejo ključne minerale
Orehi so izvrsten vir mangana in bakra, dva minerala, ki izboljšata zdravje celotne presnove, imajo tudi protivnetne lastnosti in potencial, da pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek bolezni srca. Ta hranila so se še posebej izkazala v preprečevanju visokega krvnega tlaka.

9. Lahko potešijo željo po slanem (nezdravem) prigrizku
Neslani oreščki so idealni za vse ljudi, ki so na dieti z nizko vsebnostjo natrija ali pa si želijo zmanjšati vnos soli. Prehrana z visoko vsebnostjo natrija je povezana s povečanim tveganjem za kronične bolezni, še posebej z visokim krvnim tlakom. Zamenjava orehov za hrustljavo sestavino v kateremkoli receptu ti lahko pomaga ohraniti okus z dodatkom izjemnih koristi za zdravje.

Z orehi lahko narediš okusne in zdrave sladice, kot so presni in veganski tiramisu, beljakovinski smoothie z javorjevim sirupom in orehi in pečena nadevana jabolka.?