Domov » Lepota & zdravje » Adaptogeni: Kaj so in zakaj jih uživati

Adaptogeni: Kaj so in zakaj jih uživati

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
Adaptogeni: Kaj so in zakaj jih uživati
📷 Profimedia

Biti zdrav je trenutno v trendu bolj kot kdajkoli prej. Zagotovo si v zadnjem času že slišala za adaptogene, vendar pa ti morda ni čisto jasno, kaj pravzaprav sploh so in ali bi jih morala uživati tudi ti. Sledi vodnik po tako imenovanih super začimbah.

Kaj so adaptogeni?

Adaptogeni so posebna skupina zelišč, gob in korenin, ki se jih uživa dlje časa in pomagajo tvojemu telesu pri obvladovanju telesnega in duševnega stresa. Ime izhaja iz njihove domnevne sposobnosti, da “prilagodi” (“adapt”) svojo funkcijo glede na to, kaj telo potrebuje. In čeprav si morda za adaptogene slišala šele pred kratkim, pa se že stoletja uporabljajo v ajurvedski in kitajski medicini.

Zdravilne koristi

Adaptogeni imajo številne koristi za zdravje in znanstveniki po celem svetu preučujejo sposobnost zelišč za povečanje ravni energije, uravnovešanje hormonov in lajšanje vnetij. Različni adaptogeni lahko pomagajo tvojemu telesu pri obvladovanju različnih težav – sledijo štirje najpopularnejši adaptogeni…

Ashwagandha
Bi se rada sprostila? Izgovorjeno aš-ua-gan-da, ta oleseneli grm dokazano zmanjšuje ravni kortizola (stresnega hormona) in zmanjšuje anksioznost. Najpogostejši način uživanja ashwagandhe je v obliki prahu, vendar ima nekoliko grenak okus, tako da boš vsekakor želela primešati še kakšne druge (okusne) sestavine.

Rhodiola
Adaptogensko zelišče (znano tudi kot “zlata korenina”) uspeva na arktičnih območjih vzhodne Evrope in Azije ter je znana po njenih učinkih preprečevanja utrujenosti in zmožnosti za povečanje duševne učinkovitosti. Rhodiolo se lahko uživa v obliki kapsul ali tablet. Študija, ki so jo opravili na Švedskem je pokazala, da poveča sposobnost koncentracije in vzdržljivosti.

Maca
Zelo verjetno si že zasledila to perujsko korenasto zelenjavo. Maco v prahu najdeš v številnih živilskih trgovinah in mnogih obogatenih smutijih. Maca naj bi povečala ravni energije, uravnavala hormone in povečala libido. Ima nekoliko oreškast in sladek okus, zato je odlična v smutijih, kosmičih in jogurtu.

Cordyceps
Ta čudna goba ima to sposobnost, da poveča tvojo vzdržljivost tako, da zmanjša količine kisika, ki jih tvoje telo potrebuje med vadbo. Obstaja tudi nekaj dokazov, da ima ta funkcionalna goba protivnetne učinke. Te čudežne gobe rastejo v gorskih regijah Kitajske, najdeš pa jih v specializiranih trgovinah v obliki tablet.

Preden jih poskusiš…

Adaptogeni so na splošno varni za uživanje, vendar pa se je pametno posvetovati z zdravnikom, preden jih dodaš v svojo prehrano, saj lahko nekateri negativno vplivajo na učinke nekaterih zdravil in stanja (nosečnost).