Domov » FIT » Ali lahko pitje večjih količin vode pomaga pri hujšanju?

Ali lahko pitje večjih količin vode pomaga pri hujšanju?

FITLepota & zdravje
Ali lahko pitje večjih količin vode pomaga pri hujšanju?
📷 Sydne Style

Pa poglejmo, ali z uživanjem več kozarcev vode res lahko shujšamo…

Pitje vode se zdi kot rešitev za vse težave. To je vsekakor en od najlažjih načinov za izboljšanje zdravja, tena polti in izplakovanje toksinov iz telesa.

Pitje zadostnih količin vode je povezano z izgubo telesne teže in strokovnjaki konstantno opominjajo na pozitivne učinke, ki jih ima lahko H2O na naš obseg pasu. Ampak koliko vode bi dejansko morali popiti, da bi hujšali? In ali obstajajo kakšni dokazi, da to dejansko deluje?

Pitje vode za izgubo kilogramov

Povezava med pitjem vode in hujšanjem je bila predmet številnih raziskav, od katerih jih je veliko pokazalo pozitivne učinke, ki jih ima voda na obseg pasu.

V študiji leta 2014 je 50 žensk s prekomerno telesno težo 8 tednov zapored popilo 500 ml vode 30 minut pred zajtrkom, kosilom in večerjo (poleg običajnih količin zaužite vode). Pri udeleženkah, ki so pile vodo, so kasneje opazili zmanjšanje količine telesne maščobe in ITM-ja, ne da bi spremenili njihovo običajno prehrano.

Podobni rezultati so se pokazali že pri študiji iz leta 2013, ki je analizirala učinek pitja vode na zmanjšanje telesne teže. Udeleženci so morali osem tednov zapored vsak dan dodatno zaužiti 1500 ml vode poleg priporočenih količin. Po zaključku osemtedenske študije so bili rezultati njihove povprečne telesne teže, ITM-ja in telesne sestave vsi nižji, zaradi česar so sklenili, da ima voda resnično lahko velik vpliv na hujšanje.

Kako deluje?

Voda pomaga pri izgubi telesne teže na več načinov, eden izmed njih je ta, da lahko deluje kot naravni zaviralec apetita. Poleg tega pa ti voda ne le pomaga ohranjati telo hidrirano, ampak pomaga tudi ohranjati zdravo prebavo in delovanje črevesja ter dejansko pomaga, da se počutimo bolj polno. Vsi smo že kdaj imeli občutek, da smo lačni, čeprav smo bili v resnici lahko le žejni. Popij kozarec vode in se upri nepotrebnemu grickanju.

Drug način, kako lahko voda pomaga pri izgubi telesne teže pa je povečanje kurjenja kalorij, pri čemer je študija iz leta 2014 ugotovila, da so ljudje, ki so pili 500 ml hladne ali vode sobne temperature, dejansko imeli povečano porabo energije, kar pomeni, da so tekom dneva kurili več kalorij.

Pitje zadostnih količin vode ohranja tudi prebavni sistem v pogonu, kar omogoča telesu, da odplakuje odpadne snovi. Ko je telo dehidrirano, ledvice zadržujejo vodo, oba dejavnika pa prispevata k napihnjenosti.

Koliko vode bi morali popiti?

Na dan je potrebno na splošno zaužiti vsaj 2 litra vode, saj je voda daleč najpomembnejša stvar, ki jo lahko piješ in je zato priporočeno, da večino vnosa tekočin predstavlja voda.

Natančneje: moški bi morali popiti 3 litre vode na dan, ženske 2 litra, nosečnice pa okoli 2.5 litra.

Verjetno ni tako zelo presenetljivo dejstvo, da lahko pitje večjih količin vode prispeva k bolj sijoči in hidrirani koži ter lahko celo pomaga odpravljati suho kožo.