Domov » Lepota & zdravje » Ali lahko psa opeče sonce?

Ali lahko psa opeče sonce?

Lepota & zdravjeZanimivosti
Ali lahko psa opeče sonce?
📷 Profimedia

Poletje se bliža, z njim pa tudi vse več sončnih dni, kar pa pomeni, da bo tudi tvoj pes bolj izpostavljen sončnim žarkom. Pa je tvoj hišni ljubljenček varen pred UV žarki?

Ne, sonce žal ne prizanaša nikomur. Tudi tvojega psa lahko opeče, kar pa je precej nadležno, saj psi nimajo ničesar raje kot uživanja na soncu v poletnih mesecih.

V nadaljevanju izveš vse pomembne stvari, ki jih moraš vedeti o preprečevanju pasjih sončnih opeklin.

Nevarnosti sončnih poškodb pri psih
Tako kot ljudje tudi psi lahko dobijo kožnega raka zaradi preživljanja časa na soncu brez zaščite. Brazgotine in predeli po kirurških posegih so bolj občutljivi, zaradi česar bi morali nanje obvezno nanesti kremo z zaščitnim faktorjem, ki je primerna za pse, da preprečimo hude opekline.

Ekstra (ne)občutljive pasme psov na sonce
Če imaš sama svetlo polt, potem te sonce še toliko hitreje opeče. Podobno je pri psih s tankimi ali svetlimi dlakami, saj jih sonce veliko prej opeče kot njihove pasje prijatelje z gosto in temno dlako.
Zavedati pa se moraš tudi, da v kolikor si svojega dolgodlakega kosmatinca pred poletjem postrigla na kratko, da mu bo manj vroče, to pomeni tudi, da bodo škodljivi sončni žarki zaradi krajše dlake lažje dosegli kožo in jo opekli.

Najbolj občutljivi predeli
Pse najlažje sonce opeče po hrbtu, vendar pa ne smemo pozabiti niti na nekatere ostale izpostavljene predele, med drugim gobček, ušesa in trebuh, ki so prav tako zelo občutljivi na sončne žarke.

Opozorilo!
Na psa nikar ne nanašaj kreme z zaščitnim faktorjem, ki jo uporabljaš sama, saj se psi pogosto ližejo, sestavine v kremah za ljudi (zinc oxide ali para-aminobenzoic acid) pa so strupene za pse. Na psa vedno nanašaj le sončne kreme, ki so namenjene psom in to 20 minut preden odhiti na sonce, da se ima krema čas vpiti. Seveda moraš imeti ta čas svojega ljubljenčka na očeh, da kreme ne bi slučajno polizal do čistega.

Alternativne oblike zaščite
V kolikor tvoj pes ni ljubitelj krem, pa obstajajo tudi pasje majice, ki ga ščitijo pred sončnimi žarki, poleg njih pa tudi zadrževanje psa v notranjih prostorih ali pod dežnikom v času, ko je sonce najmočnejše.

Kako zdraviti opečeno kožo pri psih
Če si opazila, da so konice ušes pri tvojem psu suhe in razpokane, je to zelo verjeten znak, da jih je opeklo sonce. Ko psi cvilijo ali doživljajo bolečino med praskanjem, je to prav tako slab znak. Očitni znaki, kot so pordela koža pri ljudeh, niso vedno prisotni tudi pri psih, ampak v kolikor si jo opazila ali pa se ti zdi pes neobičajno vroč na dotik, potem ga takoj prestavi v senco in nanj položi mrzlo in mokro brisačo, da pomiriš razdraženo kožo. Tudi psi imajo lahko vročino, če jih zelo opeče sonce.

Sklep
Sonce je kruto, zato na kožo svojega psa pazi prav tako, kot paziš na svojo.