fbpx

Ali nosiš šminko? Danes praznujemo svetovni dan šminke!

Svetovni dan šminke je super zabavno praznovanje vsega, kar je šminka naredila za nas – življenje z njo je veliko bolj pestro, še zlasti če si naneseš kakšen opazen odtenek! Ima pa tudi veliko bolj zanimivo zgodovino, kot si morda misliš.

Prvi ljudje, ki so nosili šminko, so bili verjetno stari Sumerci. Zdrobljeni dragi kamni niso krasili le ustnic, ampak tudi oči in obraz. Šminke so se v neki obliki prijele tudi v starodavni Kitajski s čebeljim voskom in v stari Grčiji, kjer so kurtizane na ustnicah nosile barvila, pridobljena iz jagod.

Priljubljenost je narasla šele v Angliji v 16. stoletju, ko so nosili belo napudran obraz in živo-rdeče ustnice, da bi posnemali videz kraljice Elizabete. Uporabljali so ga samo za kurtizane in igralce, splošna javnost pa je veljala za neotesano.

Do 19. stoletja je bila v Franciji izdelana prva komercialna šminka iz jelenovega loja, ricinusovega olja in čebeljega voska – od tu naprej pa je šminka postajala vse bolj priljubljena. V ZDA so se šminke hitro prijele, nanašali pa so jih s čopičem, ne iz embalaže. V drugi svetovni vojni je bila šminka redka in so jo začeli pakirati v plastične in papirnate tulce. V tem času je bila izumljena tudi prva dolgo obstojna šminka, ki se ne razmaže!

Število odtenkov šmink je eksplodiralo v začetku 20. stoletja, ko je bilo na voljo neomejeno odtenkov. Vsako desetletje je prineslo svoj slog in populariziralo nove odtenke. V sedemdesetih letih 20. stoletja so bile celo uvedene zabavne barve, kot sta bleščeča mornarsko modra in limeta zelena.

Danes videoposnetki o ličenju in “uredi se z mano” prevladujejo na platformah družbenih medijev, kot sta Instagram in YouTube. Nekateri vizažisti postajajo zelo znani in živijo od tega, da priporočajo različne šminke in jih preizkušajo pred svojimi gledalci. Industrija šmink je zrasla v velikega igralca na področju ličil in uporabnikom ponuja priložnost, da se izrazijo skozi ličila. Ni čudno, da pogosto slišimo stavek: “Brez šminke se počutim, kot da sem gola!”

29. julij je svetovni dan šminke - Modna.si
Svetovni dan šminke (Foto: Freepik)

Zanimivosti v številkah

1.615 evrov – znesek, ki ga povprečna ženska v življenju porabi za šminko.

62.000 ameriških dolarjev – cena najdražje šminke na svetu — Guerlainova šminka KissKiss Gold and Diamond.

110 gramov – teža tube iz 18-karatnega zlata najdražje šminke na svetu.

199 – število diamantov, vgrajenih v tubo najdražje šminke na svetu.

25% – odstotek žensk, ki ne zapustijo hiše brez šminke.

1912 – leto, ko so si feministke narisale ustnice v znak emancipacije gibanja sufražetk – prve borke za enakopravnost žensk v poznem 19. stoletju.

7,3 – povprečno število sekund, ko moški strmijo v rdečo šminko.

2,2 – povprečno število sekund, ko moški strmijo v gole ustnice.

Preberi si tudi:
Šminka - Modna.si

Lepotni trik: Kako s pomočjo prsta ugotoviti popoln odtenek šminke zase

TikTok, megapriljubljena platforma družbenih medijev, ki slovi po zabavnih videjih, lepotnih skrivnostih, tračih slavnih in viralnih plesnih posnetkov, je svetu v zadnjih nekaj letih ponudila tudi zanimive lepotne…