7
7
7
7
previous arrow
next arrow
7
7
7
7
previous arrow
next arrow

Ali se koronavirus lahko zadržuje na naših lepotnih izdelkih?

Strokovnjaki svetujejo, ali je razkuževanje embalaž dovolj ali je izdelke bolje zavreči…

V času pandemije koronavirusa bi morali razkuževati skorajda vse površine, kaj pa naše negovalne in makeup izdelke? Nedavna raziskava je pokazala, da ženske na dan uporabljamo okoli 16 izdelkov, zaradi česar se sprašujemo, ali je naša lepotna rutina tako dovzetna za okužbe kot naša telesa?

“Zaenkrat še ni znano, ali se lahko SARS-CoV-2 (virus, ki povzroča koronavirus COVID-19) zadržuje na lepotnih izdelkih. Virusi potrebujejo gostiteljsko celico, da se lahko razmnožujejo, tako da običajno izven gostitelja ne obstanejo več tednov, za razliko od bakterij,” je razkrila virologinja na univerzi Columbia.

Medtem, ko še ni jasno, kako dolgo ostane koronavirus aktiven izven telesa, so študije razkrile aktivnost od dve uri do devet dni, odvisno od površine. Na podlagi tega je zato vsekakor priporočljivo razkuževati vse embalaže, ki jih redno jemlješ v roke. Najbolj enostavno je, da imaš pri roki razkužilne robčke in z njimi redno razkužuješ lepotne izdelke in površine oziroma jih razkužiš enkrat in se jih nato VEDNO dotikaš le s temeljito umitimi rokami.

Doma je v času pandemije koronavirusa priporočljivo imeti “razkuženo cono” in “morebiti okuženo cono”. Izdelkov, ki še nisi razkužila, vendar so bili izpostavljeni javnosti (beri: si jih uporabljala v javnosti – šminke, balzami za ustnice, telefoni, čevlji, oblačila, torbice itd.) naj ostanejo v slednji coni vse do trenutka, dokler jih ne razkužiš, nato pa jih prestavi v “razkuženo cono”. To je najbolj varen način, da se izogneš okužbi (poleg upoštevanja ostalih TOP nasvetov za preprečevanje okužbe).

Kar pa se tiče notranjosti embalaže, torej dejanskega izdelka (kreme, seruma, tonika, tekoče podlage itd.), pa virus ne bo ostal enako aktiven v vseh izdelkih. Detergenti in izdelki z visoko vsebnostjo alkohola, na primer čistila za obraz in toniki, povzročijo, da virus postane neaktiven. Ker pa so kreme na splošno formulirane z manj ali nič alkohola, bi lahko bile teoretično bolj dovzetne za kontaminacijo. Da preprečiš vnos virusa v notranjost, si pred uporabo lepotnih izdelkov VEDNO temeljito umij roke.

Ne pozabi pa niti na lepotne pripomočke, kot so čopiči za ličenje, gobice, kodralniki, ravnalci za lase itd. Tudi te je potrebno redno razkuževati.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry