Ali se mastna koža lepše stara od suhe kože?

Zdrava negovalna rutina kože mora biti na prvem mestu seznama prednostnih nalog, še zlasti če si želiš, da se lepo stara.

Lepa koža je veliko več kot le lep videz brez ličil, neposredno je povezana tudi s splošnim zdravjem in dobrim počutjem. Koža zadržuje tekočine, ki se borijo proti dehidraciji in preprečujejo vstop strupenim mikrobom, kar telesu pomaga pri boju proti morebitnim okužbam. Dejansko je koža oklep pred vsemi mikrobi in toksini, s katerimi pridemo v stik vsak dan, in odloča, kateri so dovoljeni in kateri ne smejo vstopiti v naše telo.

Pot do lepe kože je za vsakogar drugačna, predvsem je odvisna od tipa kože. Kateri tip kože je torej najboljši? Ali se mastna koža stara bolje kot suha?

Različni tipi kože se različno starajo

Lepo bi bilo, če bi ti mastna in aknasta koža iz najstniških dni v odrasli dobi dejansko koristila, vsaj kar se tiče lepšega staranja. Na žalost pa ni čisto tako. Mastna koža sicer ima boljše možnosti za zaščito pred odraslimi aknami, saj ohranja kožo navlaženo in gladko, veliko bolje kot suha koža.

Vendar pa se po drugi stranni lahko videz prezgodnjega staranja pospeši pri ljudeh z mastno kožo, ker lahko prekomerna proizvodnja maščobe povzroči večje pore, kar vodi do aken, ki vodijo do brazgotin in strukturnih sprememb kože. Tudi če na mastno kožo gube ne vplivajo neposredno, se mastna koža kljub temu stara. Poleg tega pa dejstvo, da imaš mastno kožo, ne pomeni, da se boš izognila nastanku gub. Tisti z mastno kožo običajno veliko pozneje dobijo drobne linije v predelu čela, so pa bolj dovzetni za bolj izrazite linije v spodnjem delu obraza.

V primeru suhe kože pa so lahko gube kar hitro vidne. Suha koža je biološko tanjša z manjšimi porami, kar povzroči več izrazitih gub in gubic, predvsem na predelu čela.

Kako upočasniti staranje kože - Modna.si
Kako upočasniti staranje kože (Foto: Envato Elements)

Kako upočasniti staranje kože

Določeni dejavniki, na katere nimaš vpliva, kot so genetika, presnova in onesnaženost okolja, neposredno vplivajo na staranje kože. A brez skrbi, to ne pomeni, da ne moreš ničesar narediti glede ohranjanja mladostnega videza.

Prehrana in telesna vadba sta ključni pri preprečevanju večine zdravstvenih težav, vključno s kožo. Uravnotežena prehrana, polna zdravih maščob, beljakovin, antioksidantov in listnate zelenjave, telesu zagotovi hranila, ki bodo poskrbela, da bo koža izgledala sveža in sijoča. Prav tako redna vadba poveča dostavo hranilnih snovi v celice in izboljša proizvodnjo kolagena.

Poleg tega pa tudi poskrbi, da boš dovolj spala in si vedno nanesi zaščitni faktor, tudi če je zima. Izpostavljenost soncu v hladnejših mesecih je še vedno dovolj močna, da škoduje koži. Če je tvoja koža že po naravi mastna, razmisli o uporabi hipoalergenih vlažilnih krem, da preprečiš izgubo kolagena, in se izogibaj prepogostemu umivanju obraza, saj lahko to odstrani vlago iz kože. Če imaš suho kožo, vsak dan uporabi vlažilno kremo in namesto vroče raje uporabljaj toplo vodo, da se koža še bolj ne izsuši.

Na žalost nihče ne more ubežati staranju, lahko pa narediš stvari, da izboljšaš staranje in se počutiš lepo v vsakem starostnem obdobju.