fbpx

Ali veš, kakšna je razlika med sijočo in mat stranjo na srebrni aluminijasti foliji?

Srebrna aluminijasta folija se pogosto uporablja v kuhinji in tudi izven nje, ima pa eno stran sijočo, drugo pa mat. Razlika med njima je precej preprosta.

Sijoča stran srebrne aluminijaste folije odbija svetlobo. Običajno je obrnjena navzven, ko jo uporabljaš za pečenje ali vanjo zavijaš hrano. Ta stran pomaga tudi odbijati toploto in svetlobo, s čimer lahko pomaga pri enakomernem pečenju hrane ali ohranjanju toplote.

Mat stran srebrne aluminijaste folije pa običajno pride v stik s hrano, ko jo ovijaš ali uporabljaš za kuhanje. Mat stran ne odbija svetlobe in toplote tako močno kot sijoča stran, zato je bolj primerna za neposreden stik s hrano.

Pri uporabi aluminijaste folije za peko ali zavijanje ostankov hrane ni vedno pomembno, katera stran je obrnjena navznoter in katera navzven, saj je prevodnost toplote aluminija na obeh straneh podobna. Vendar pa je običajna praksa, da če je sijoča stran obrnjena navzven, to pomaga ohranjati toploto in enakomerno pečenje, medtem ko se mat stran uporablja za neposreden stik s hrano.

Pomembno pa je tudi omeniti, da aluminijasta folija ne sme priti v stik s kislimi živili, saj lahko reagira in povzroči spremembo okusa hrane. V takih primerih je priporočljivo uporabiti papirnato ali silikonsko vrečko.