Ali veš, zakaj bi morala kepici sladoleda dodati ščepec soli?
Si že slišala za eno najbolj okusnih italijanskih tradicij?
Italijani so pravi strokovnjaki v pripravi božanskega sladoleda ali po njihovo ‘gelata’. Gelato je pravzaprav malenkost toplejši in ne tako mrzel kot klasični sladoled, kar pomeni, da med uživanjem v kepici gelata nimaš tistega ledenega, zamrznjenega občutka v ustih. Poleg tega ga namesto s smetano naredijo z mlekom, okus pa mu vedno dodajo s pravimi živili (ne sintetičnimi), kot je na primer čokolada ali vanilijev strok.
Čeprav je gelato že sam po sebi popoln, pa lahko njegov okus popelješ še nekaj stopničk višje, če kepico vanilijevega sladoleda preliješ z malo kvalitetnega olivnega olja in po vrhu posuješ ščepec morske soli.
Morda se ti zdi kombinacija malenkost čudna, vendar Italijani že stoletja uživajo njihov sladoled na tak način, saj gosto olivno olje izpopolni že tako bogat okus gelata, ščepec soli pa ustvari pravo poezijo v ustih.
Izpopolnjena sladoledna sladica bi morala izgledati nekako takole…