Ali veš? Zakaj sploh kihamo

Nekatera kihanja so namenjena odstranjevanju dražečih snovi iz naših nosnih poti. Vendar pa nekateri ljudje kihajo iz bolj neobičajnih razlogov.

Vsi poznamo občutek: običajno se začne z neprijetnim žgečkanjem v nosu, ki hitro preraste v glasen in zadovoljiv “kih” iz ust in nosu. Ampak zakaj sploh kihamo?

Kot se je izkazalo, je kihanje način, da se vaše telo znebi vidnih ali mikroskopskih alergenov, virusov in dražečih snovi. Ko naše zgornje dihalne poti, zlasti nos, zaznajo tujek, ki je potencialno škodljiv, kot odgovor temu kihnemo, da snov odstranimo iz telesa. Torej, kihanje je zaščitni mehanizem.

Kihanje pa se zgodi iz več razlogov – in vsi niso smiselni. Najpogosteje, ko začutimo žgečkanje v nosu, je to verjetno posledica tujka, ki vstopa v naše sinuse.

Pogosti sprožilci kihanja so:

  • Dražilci okolja, kot so dim, parfumi in onesnaženost zraka
  • Alergije, ki jih povzročajo prhljaj hišnih ljubljenčkov, cvetni prah ali pršice
  • Okužbe, kot so prehlad, COVID-19 in gripa
  • Suh zrak, ki draži sluznico v nosu
  • Paprike – vključno s črnim poprom in čilijem – ki vsebujejo snov, imenovano piperin, ki draži nosne poti (to je tisto, kar daje papriki oster okus).

Poleg zgoraj naštetih sprožilcev kihanja obstajajo tudi bolj nenavadni. Nekateri ljudje kihnejo po posteljnih aktivnostih. Čeprav ni povsem znano, zakaj se to zgodi, je razlog morda ta, da tako kihanje kot spolno vzburjenje nadzira avtonomni živčni sistem, ki nadzoruje nehotne reakcije.

Ljudje lahko kihnejo tudi, ko so nenadoma izpostavljeni močni svetlobi ali ko gledajo neposredno v sonce. Ta reakcija, imenovana refleks fotičnega kihanja, je nekoliko skrivnostna. Raziskave kažejo, da je vsaj delno genetska.

Zakaj včasih kihnemo večkrat zapored? To se običajno zgodi z dobrim razlogom: prvo kihanje ni dovolj dobro očistilo nosnih poti. Telo z drugim ali tretjim kihanjem poskrbi, da so morebitne dražilne snovi varno izločene iz nosu.

Ali je slabo zadrževati kihanje? Ne glede na to, kako mamljivo je zadrževati kihanje, na primer, če si sredi predstave in je ne želiš motiti, se strokovnjaki strinjajo, da je brez dvoma najbolje na glas kihniti. To pa zato, ker kihanje ustvarja precej močan pritisk in če se ta ne sprosti skozi nos in usta, lahko počijo bobniči ali celo krvne žile v očeh in možganih. Poleg tega se lahko bakterije ali drugo dražilno sredstvo, ki bi se sicer izplaknilo, preusmeri v uho, kar lahko povzroči boleče vnetje ušes.

Čeprav je kihanje koristno, pa je kljub temu potrebno upoštevati bonton pri kihanju, da ne širiš mikrobov na ljudi okoli sebe. To pomeni, da nos in usta pokriješ z robčkom, kadar je to le mogoče, ali pa usmeriš kihanje v komolec.