Bananin ALI mangov smoothie: Kateri je boljši za hujšanje

Ko vstopimo v toplejše obdobje leta, se spremeni tudi hrana, po kateri hrepenimo. Še zlasti zajtrki so tisti obrok v dnevu, ki doživijo največjo preobrazbo. Tople kosmiče raje zamenjamo z osvežilnimi smutiji, ki so najpogosteje narejeni z bananami. Kaj pa če si želiš pred sezono kopalk stopiti nekaj kilogramov? So banane res tisti sadež, ki je najboljši za hujšanje? Bi jih bilo bolje zamenjati za mangom, ki je prav tako zelo sladek?

Oba smutija sta okusna, polna zdravju koristnih hranil, vlaknin in sta tudi precej nasitna, kar je nekaj lastnosti, ki lahko pomagajo ljudem izgubiti nekaj kilogramov. V nadaljevanju pa boš izvedela, kateri od njiju je boljši za hujšanje.

Mango

Mango je najbolj priljubljeno poletno sadje. Kralj poletnih sadežev je poln vitamina K, vitamina A, vitamina C, kalija in folata. Pomaga lahko pri tvorbi krvnih žil in zdravega kolagena, kar lahko pospeši proces celjenja. Mango je bogat tudi z beta-karotenom – antioksidantom, ki podpira zdravje oči in preprečuje očesne bolezni.

Bananin ALI mangov smoothie: Kateri je boljši za hujšanje
Mangov smoothie (Vir: topntp26 / Freepik)

165 gramov narezanega manga vsebuje:

 • 99 kalorij
 • 1,4 g beljakovin
 • 0,6 g maščob
 • 24,7 g ogljikovih hidratov
 • 22,5 g sadnega sladkorja
 • 2,64 g vlaknin

Vsebnost antioksidantov in hranil v mangu lahko ščiti telo pred poškodbami prostih radikalov in ohranja zdrave. Mango vsebuje manj kalorij, vendar je nasiten zaradi visoke vsebnosti vlaknin. Podaljša sitost, zaradi česar ne bomo čutili potrebe po grickanju nezdrave hrane. Glede na japonsko študijo iz leta 2014 lahko uživanje manga zmanjša tveganje za raka na debelem črevesju in je lahko dobro za zdravje srca, kože in las.

Banana

Banana je zimzeleno sadje in je izjemno bogata s hranili. Bogata je z vlakninami, kalijem, vitaminom B6, vitaminom C, antioksidanti in fitohranili. Mnogi verjamejo, da banana redi, vendar pa je resnica povsem nasprotna, saj lahko pomaga pri izgubi teže, če jo pravilno vključiš v svojo prehrano. Banane lahko pomagajo zmanjšati napenjanje, spodbujajo občutek sitosti in so odličen sadež po vadbi.

Bananin ALI mangov smoothie: Kateri je boljši za hujšanje
Bananin smoothie (Vir: Freepik)

100 gramov narezane banane vsebuje:

 • 89 kalorij
 • 1,1 g beljakovin
 • 22,8 g ogljikovih hidratov
 • 12,2 g sadnega sladkorja
 • 2,6 g vlaknin
 • 0,3 g maščobe

Banana vsebuje vlaknine, ki lahko pomagajo pri lahkem odvajanju blata in preprečujejo zaprtje. Ko je tvoj prebavni sistem zdrav, bo metabolizem deloval bolje in bolj učinkovito boš hujšala. Rumeni sadeži so tudi odličen prigrizek po vadbi. Bogata je z glukozo, ki daje takojšnjo energijo, ki je zelo potrebna po intenzivni vadbi, njena vsebnost kalija pa lahko pomaga preprečiti mišične krče in omotico po vadbi. Banana prav tako pomaga pri pospeševanju metabolizma in te ohranja sito dlje časa.

Je za hujšanje boljši bananin ali mangov smoothie?

Če primerjamo vsebnost hranil in prispevek k izgubi teže, je bananin smoothie (banana + mleko) boljši od mangovega. Tudi glede vsebnosti kalorij je bananin smoothie zelo priljubljena možnost za tiste, ki pazijo na telesno težo. Navadni kozarec nesladkanega mangovega smutija vsebuje 170 kalorij, medtem ko navaden kozarec nesladkanega bananinega smutija vsebuje le 150 kalorij. Če spremljaš vnos kalorij, je bananin smoothie boljša možnost. Kljub temu pa ima tudi mangov smoothie zdravstvene koristi in ga lahko občasno dodaš v svojo prehrano.