Beljakovinski recept: Enostavni tofujevi medaljoni
Hrustljavi, pečeni (ne cvrti) in brezglutenski!
Tofujevi medaljoni s hrustljavo skorjico so enostavni za pripravo, saj ne potrebuješ veliko sestavin, poleg tega pa jih pečeš v pečici. Nad njimi bodo navdušeni tako vegetarijanci kot tudi izbirčni jedci. Postrezi jih s pečenim krompirjem in solato za slasten in zdrav obrok.
Enostavni tofujevi medaljoni
Sestavine:
- 400-450 g čvrstega tofuja
- 1/4 skodelice tamari omake (ali sojine omake, če lahko uživaš gluten)
- 1/2 skodelice moke iz rjavega riža
- 1/2 skodelice koruzne moke
- 1/2 čajna žlička česna v prahu
- 1/2 čajna žlička čebule v prahu
- 2 čajni žlički mešanice začimb: bazilike, origana, rožmarina in timijana
- 1 čajna žlička rdeče paprike
- 1/4 skodelice jedilnega kvasa
- 1/2 čajne žličke soli
Priprava:
1. Osuši tofu: Na pult ali pladenj položi nekaj plasti papirnatih brisačk in nanje položi tofu. Prekrij ga z nekaj plastmi papirnatih brisačk, nato pa preko položi nekaj težkega – to je lahko pekač za piškote ali pa pladenj, na katerega postaviš posode ali knjige. Tofu naj se tako “ožema” vsaj 15 minut (do ene ure), da se odstrani čim več odvečne vode.
2. Tofu razreži na dober centimeter debele trakove in jih položi v veliko posodo. Prelij jih s tamari omako in pusti, da se v njej marinirajo, ta čas pa pripravi preostalo sestavine.
3. Pečico segrej na 200°C, pekač pa obloži s peki papirjem.
4. V srednje veliki posodi zmešaj riževo moko, koruzno moko, sol in začimbe. Marinirane tofujeve trakce po enega naenkrat povaljaj v suhi mešanici in položi na peki papir.
5. Pekač postavi v segreto pečico in peci 20 minut. Tofujeve trakce nato obrni in jih peci še nadaljnjih 20 minut. Vzemi iz pečice in postrezi s pečenim krompirjem, solato, gorčico ali kečapom oziroma čimerkoli želiš.