Bi rada izgledala pametnejša? Kaj deluje in kaj ne

Ljudje počnejo ogromno stvari, da bi izgledali pametnejši: uporabljajo strokovne besede, nosijo očala, so ves čas resni in glede na naraščajočo količino raziskav na to temo, nekatere od teh stvari dejansko delujejo, spet z drugimi bomo pošteno brcnili mimo in ustvarili popolnoma nasprotni učinek. V Wall Street Journal časopisu so v članku “How To Look Smarter” oz. “Kako izgledati pametnejši” povzeli rezultate različnih študij na to temo in ugotovili, da si z določenimi dejanji velikokrat delamo medvedjo uslugo in še poslabšamo vtis.

Študije kažejo, da so nekatera dejanja, kot je pretvarjanje, da imamo visok IQ, dejansko učinkovita. Moraš biti samozavestna, govoriti jasno in ne prehitro ter pozorno poslušati druge. Osladne besede in preveč govorjenja pa ti ne bodo delali usluge.
Zanimivo je tudi, da nekateri stereotipi glede inteligentnih oseb dejansko imajo vpliv na druge ljudi: na primer nošenje očal ali uporaba prve črke srednjega imena (primer: Janez M. Novak) sta v očeh mnogih sogovornikov vezana na socialni status in visoko izobrazbo.

Pozitiven prvi vtis je seveda zelo pomemben, so pa študije tudi pokazale, da se je zelo težko dolgo časa pretvarjati, da smo pametnejši kot dejansko smo. “Bolj kot se trudimo biti pametni, bolj bo vse skupaj izgledalo zaigrano in zlagano”, pravi Dr. Nora Murphy, izredna profesorica psihologije na Loyola Marymount University v Los Angelesu.

V nadaljevanju sledi kratek povzetek dejanj, ki se jih ljudje poslužujejo, da bi izgledali pametnejši. Nekatera delujejo, druga žal ne.

Vedenja, ki se jih ljudje poslužujejo, da bi izgledali pametnejši:
1. Se resno držijo
2. Držijo dlani in roke prekrižane
3. Uporabljajo strokovne besede in tvorijo zapletene stavke
4. Se premikajo hitreje od ostalih

Vedenja, ki jih pri drugih označimo kot znak inteligence:
1. Samozavestna drža
2. Sodelovanje v pogovorih, prikimavanje in izražanje s kretnjami
3. Govorjenje s prijetnim tonom in razločno
4. Uporaba razumljivih besed

Vedenja, ki se jih ljudje poslužujejo in dejansko izgledajo pametnejši:
1. So samozavestni
2. Sodelujejo v pogovorih, prikimavajo in se izražajo s kretnjami
3. Govorijo s prijetnim tonom in razločno
4. Uporabljajo razumljive besede