Brez peke: Pita z grškim jogurtom in svežim sadjem
Zdrava sladica, kot nalašč za poletna druženja!
Sladica, ki je idealna za takrat, ko nimaš veliko časa za pripravo, navdušila pa bo čisto vse povabljene tako z okusom kot tudi izgledom. Zelo enostavna in lepa pita s presnim testom je idealna za sladkanje v poletnem času.
Pita z grškim jogurtom in svežim sadjem
Sestavine:
- 1 skodelica (= 10 do 12) datljev, izkoščičenih
- 1 1/2 mešanih oreščkov (indijski oreščki, mandlji,…)
- 1 svež ingver, olupljen
- 1 jedilna žlica mace v prahu
- 1 čajna žlička cimeta v prahu
- 1 skodelica grškega jogurta (okus vanilija)*
- sadje: jagode, borovnice, robide, maline, kivi, lahko pa tudi banane, lubenice, nektarine itd.
*Grški jogurt z okusom vanilije lahko nadomestiš tudi z navadnim grškim jogurtom, v katerega vmešaš ekstrakt vanilije in kokosov sladkor ali stevijo.
Priprava:
1. V multipraktiku zmiksaj skupaj datlje, oreščke, ingver, maco in cimet v lepljivo testo. Testo ne zmiksaj v gladko maso, ampak naj se še vidijo manjši koščki oreščkov, poleg tega pa mora biti masa lepljiva, da jo lahko stisneš skupaj. V kolikor boš testo preveč zmiksala, mu dodaj še malo ovsenih kosmičev, da zmanjšaš lepljivost.
2. Maso razporedi in pritisni ob dno in stranice pekača za pite.
3. Po vrhu testa razporedi grški jogurt.
4. Pito dekoriraj s sadjem. Najlažje ti bo, da začneš okraševati od zunanjega dela navznoter.
5. Pito do serviranja postavi v hladilnik.