Brezglutenski beljakovinski kruh iz samo 2 sestavin!
Ko razmišljaš o brezglutenski dieti, te verjetno najbolj skrbi to, kako bi živela brez kruha. Nič čudnega, ko pa je kruh tako okusno živilo in praktično osnova skoraj vsakega zajtrka ali malice. Ker gluten, ki ga vsebuje pšenica, ne prinaša telesu popolnoma nič dobrega (od motenj v delovanju hormonov do raka), se vse več ljudi odloča za živila, ki ne vsebujejo glutena in prav zaradi tega narašča tudi povpraševanje po brezglutenskem kruhu. Žal pa precej pogosto brezglutenski kruhi niso kaj dosti boljši od kruha, ki ga posnemajo. Običajno imajo visoko glikemično obremenitev, saj vsebujejo sestavine pridobljene iz krompirja, koruze in soje.
Brezglutenski kruh iz zgolj dveh sestavin pa je primeren tudi za ljudi, ki so na ketonski dieti, saj se lahko pohvali z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ter visoko vsebnostjo beljakovin in maščob. Ta kombinacija v telesu pospešeno kuri maščobe in ustvarja energijo. Je resnično popolna zamenjava za običajen kruh, tako po okusu, kot po teksturi. Je kompakten, a hkrati dovolj žvečljiv, da v kateremkoli receptu nadomesti pšenični kruh. Namaži nanj maslo in marmelado, domačo nutello brez sladkorja ali pa naredi sendvič.
Brezglutenski beljakovinski kruh iz 2 sestavin
Sestavine (za 1 štruco):
- 6 jajc, ločeni beljaki jn rumenjaki
- 1/2 skodelice beljakovinskega (whey) praška brez okusa
- maslo, za namastitev pekača
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 160°C. Mrežo postavi na srednjo višino.
2. Keramični pekač za kruh (ali klasični ožji pekač) obilno namaži z maslom.
3. Loči 6 rumenjakov od beljakov. Z ročnim mešalnikom zmiksaj beljake v trd sneg. Če sneg ne bo dovolj kompakten, bo padel skupaj, ko boš dodala rumenjake in beljakovinski prašek.
4. Beljakom dodaj 1/2 skodelice beljakovinskega praška in 6 rumenjakov ter miksaj na najnižji temperaturi samo toliko časa, da nastane enakomerna zmes. Testo mora biti zelo puhasto.
5. Testo prelij v namaščen pekač in postavi v pečico. Peci 40 minut.
6. Vzemi pekač iz pečice in počakaj, da se kruh popolnoma ohladi. Nato ga stresi iz pekača in razreži na rezine. Kruh lahko hraniš v hladilniku nekaj dni.
Tudi mehiška hrana je lahko zdrava! Ne spreglej recepta za zdrave brezglutenske tortilje.