Brezglutenski recept: Veganski browniji iz čičerike
Veganski, brezglutenski, brez oreščkov in brez žitaric!
Mehke in sočne čičerikine rjavčke izpopolnjuje dekadentna čokoladna sredica in popolna hrustljava skorjica. Resnično dobri browniji oziroma rjavčki morajo imeti dve lastnosti:
- krhko, kot papir tanko skorjico in
- bogato, v ustih topljivo sredico
Veganski browniji iz čičerike
Sestavine (za 16 brownijev):
- 2/3 skodelice / 145 g kokosovega olja
- 180 g veganske temne čokolade; drobno sesekljane
- 1/2 skodelice / 120 ml aquafabe (nesoljena voda od čičerike v pločevinki)
- 3/4 skodelice / 150 g (kokosovega) sladkorja
- 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
- 1 1/2 skodelice / 150 g čičerikine moke; presejane, če je to potrebno
- 1/4 skodelice / 22 g presnega kakava v prahu
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1/2 skodelice / 90 g čokoladnih kapljic ali sesekljane čokolade (neobvezno)
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 150°C.
2. Namasti ali s peki papirjem obloži kvadratni pekač velikosti 20 x 20 cm.
3. V posodo stresi drobno sesekljano čokolado in kokosovo olje. Postavi v mikrovalovno pečico za 30 sekund, premešaj in ponovno postavi v mikrovalovno. Ponavljaj toliko časa, dokler se čokolada popolnoma ne stopi. Počakaj, da se popolnoma ohladi.
4. V drugi večji posodi s kuhinjskim mešalnikom stepaj aquafabo in sladkor toliko časa, da nastane gosta in sijoča krema. Nato vmešaj vanilijev ekstrakt in stopljeno čokolado.
5. Vmešaj še suhe sestavine: čičerikino moko, kakav v prahu in sodo bikarbono. Ko nastane testu podobna zmes, vmešaj še sesekljano čokolado ali čokoladne kapljice.
6. Testo vlij v pripravljen pekač. Peci 30 minut, nato pa z zobotrebcem ali nožem poskusi, če je že dovolj pečen – če ga izvlečeš brez mokrega testa na njem, potem je pečen, v nasprotnem primeru pa na 3-4 minute poskušaj pečenost.
7. Vzemi iz pečice in počakaj, da se browniji ohladijo v pekaču, preden jih razrežeš.