Brezglutenski recept: Veganski vanilijevo-limonin puding
Brezglutensko, brezmlečno in vegansko!
Se še spomniš, ko si prvič kot otrok jedla puding? V kolikor si od takrat postala alergična na mlečne izdelke ali pa se izogibaš uživanju mlečnih izdelkov, potem verjetno že zelo dolgo nisi jedla pudinga. Danes ti predstavljamo slasten recept, ki si ga boš z veseljem pripravljala zelo pogosto.
Veganski vanilijevo-limonin puding
Sestavine:
- 1 skodelica kokosovega mleka
- 1 skodelica mandljevega mleka z okusom vanilija
- 2 jedilni žlici trsnega sladkorja (ali eritritola/stevije/…)
- 3-4 jedilne žlice limoninega soka (odvisno, kako kiselkast si želiš puding)
- ščepec rumene naravne barve za živila v prahu
- ščepec soli
- 3 jedilne žlice koruznega škroba
- 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
- limonina lupinica 2 limon
- 125 g kokosove smetane
Postopek:
1. V manjši kozici z metlico zmešaj kokosovo mleko, mandljevo mleko, sladkor, limonin sok, naravno barvo in sol. Barve raje dodaj manj in nato postopoma dodajaj več barve, da dosežeš željen odtenek.
2. Kozico postavi na štedilnik in segrevaj tekočino na nizkem ognju do blagega vretja. Zajemi približno 1/2 skodelice vročega mleka in ga prelij v posodico. Z metlico vanj vmešaj koruzni škrob.
3. Mešanico s koruznim škrobom vlij nazaj v kozico in medtem konstantno mešaj. Zmes bi se morala v trenutku zgostiti. Še naprej mešaj, da preprečiš nastanek grudic.
4. Odstavi z ognja in vmešaj vanilijev ekstrakt. Pusti ohlajati približno 15 minut.
5. Nato ga prelij v večjo posodo in prekrij s prozorno folijo tako, da se dotika površine pudinga (s tem preprečiš nastanek skorjice).
6. Postavi v hladilnik za 30-45 minut. Ni potrebe po tem, da se popolnoma ohladi, ampak le toliko, da lahko v zmes vmešaš kokosovo smetano.
7. Puding razdeli v 4-6 posodic, jih pokrij s prozorno folijo in postavi v hladlnik za nekaj ur ali čez noč.
8. Pred serviranjem po želji okrasi z žlico kokosove smetane in nekaj borovnicami.