Brezplačni dermatološki pregledi v slovenskih mestih: #SaveYourSkin

Z rednimi pregledi kožnih znamenj rešite svojo kožo pred kožnim rakom.

Vodilna dermokozmetična znamka La Roche-Posay z javnozdravstvenim projektom #SaveYourSkin, ki poteka ob podpori Združenja slovenskih dermatovenerologov, opozarja na pomembnost rednih pregledov kožnih znamenj in omogoča brezplačne preglede znamenj v petih slovenskih mestih.

La Roche-Posay, vodilna francoska dermokozmetična znamka, ki jo priporoča 90.000 dermatologov po vsem svetu, ob podpori Združenja slovenskih dermatovenerologov, konec maja 2022 organizira brezplačne preglede znamenj v petih slovenskih mestih. V Ljubljani, Mariboru, Kranju, Kopru in Novem mestu bo petnajst slovenskih zdravnikov dermatovenerologov izvedlo več kot 400 zdravniških pregledov znamenj z namenom zgodnjega odkrivanja in preprečevanja kožnega raka, strokovnjaki La Roche-Posay pa bodo na lokacijah nudili izobraževanje o pravilni zaščiti kože pred soncem. Pregledi so za javnost popolnoma brezplačni, število mest je omejeno, potrebna pa bo predhodna spletna prijava.

Projekt je podprlo tudi Združenje slovenskih dermatovenerologov, podpredsednik združenja, prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., spec. derm., pa je dejal:

Brezplačni dermatološki pregledi v slovenskih mestih: #SaveYourSkin
Dr. Igor Bartenjev

»Združenje slovenskih dermatovenerologov si prizadeva za ohranjanje in napredek  stroke.  Že leta sodelujemo v Evropskem projektu Euromelanoma day, ki je namenjen predvsem  ozaveščanju  ljudi, še posebej pa  ogroženih skupin prebivalstva. Podpiramo različne aktivnosti,  ki jih organizirajo organizacije in posamezniki, in so komplementarne z našimi temeljnimi usmeritvami in prizadevanji. Projekt  #SaveYourSkin bo dodatno okrepil naša prizadevanja v okviru  meseca preventive melanoma, zato smo zelo veseli sodelovanja.«

REŠITE SVOJO KOŽO: #SAVEYOURSKIN

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da je maligni melanom razlog za kar eno tretjino vseh novih primerov raka, kar je zaskrbljujoče. Za kožnim melanomom pa letno v Sloveniji zboli približno 700 oseb*. Kljub temu da predstavlja zgolj 3 % vseh kožnih rakov*, je ravno ta melanom tisti, ki povzroči največ smrti. V svetu velja tudi za obliko raka, ki je najpogostejša v starostni skupini od 20 do 30 let in povzroči največ smrti med ženskami, starimi od 25 do 30 let.*

Velika večina znamenj na koži ni nevarnih, obstaja pa možnost, da se iz nekaterih razvije kožni rak. Ta lahko nastane tudi na novo, torej na mestu, kjer ni bilo obstoječega znamenja. Melanom se v približno tretjini primerov razvije iz pigmentnega znamenja, večinoma pa vznikne na novo. Pojavi se lahko pri vsakomur, še posebej pa so zanj dovzetne osebe z zelo svetlo poltjo, številnimi pigmentnimi znamenji, tisti, ki jih je sonce v preteklosti večkrat opeklo, in tudi tisti, ki imajo ožjega sorodnika, ki je zbolel z melanomom*.

Zdravnik dermatolog, ki pozna vse oblike nenevarnih znamenj in tudi oblike kožnega raka, ima na voljo preiskovalne metode, ki omogočijo pravočasno postavitev pravilne diagnoze.

REDNI PREGLEDI SO KLJUČNI: MELANOM LAHKO POZDRAVIMO, ČE GA LE ODKRIJEMO PRAVOČASNO

Če melanom odkrijemo zgodaj, je ozdravljiv s preprosto operacijo, saj statistike kažejo, da je kožni rak ozdravljiv v 99 % primerov, če ga odkrijemo pravočasno. Če ga ne opazimo in ne zdravimo, bo sčasoma zaseval v druge organe in žal povzročil smrt. Za zmanjšanje umrljivosti je zato najpomembnejše njegovo zgodnje odkrivanje. In ravno zato Združenje slovenskih dermatovenerologov in prof. dr. Igor Bartenjev poudarjajo pomembnost rednega pregledovanja in samopregledovanja kožnih znamenj: »Zavedati se moramo, da je  melanom tumor, katerega pojavnost narašča najhitreje med vsemi raki človeškega telesa.  Po drugi strani pa je melanom, če ga odkrijemo pravočasno povsem ozdravljiv! Pomembno je torej, da ga odkrijemo in zdravimo zgodaj, ko je še omejen na zgornje plasti kože. Vemo tudi, da se velika večina melanomov razvije v koži in koža je za pregledovanje zelo dostopna. Dermatološki pregled je torej temelj za pravočasno odkritje melanoma! Ob tem pa je treba poudariti tudi samopregledovanje, saj v razvitih družbah, kjer je osveščenost prebivalstva visoka, veliko število ljudi samo odkrije sumljivo spremembo na koži.«

Brezplačni dermatološki pregledi v slovenskih mestih: #SaveYourSkin
#SaveYourSkin – brezplačni pregledi
PREGLEJTE KOŽNA ZNAMENJA PRI DERMATOLOGU NA NASLEDNJIH LOKACIJAH:

LJUBLJANA
20. in 21. maj 2022 (Novi trg)

KRANJ
24. maj 2022 (Slovenski trg)

MARIBOR
25. maj 2022 (Glavni trg)

NOVO MESTO
26. maj 2022 (Glavni trg, Občina)

KOPER
28. maj 2022 (Taverna)

Brezplačni dermatološki pregledi potekajo med 9. in 13. uro ter med 16. in 20 uro. Za pregled se lahko naročite na spletni strani www.laroche-posay.si. Število mest je omejeno.

*VIR: Društvo onkoloških bolnikov Slovenije