Bučno olje: Živilo, na katerega prisega Gwyneth Paltrow

Že leta prisegamo na kokosovo olje, ki je znano po svojih izjemnih učinkih na naše zdravje, nekje v ozadju pa ostaja skromno bučno olje, ki naj bi bilo še veliko bolj zdravo za nas. Strokovnjaki ugotavljajo, da je skorajda vsemogočno: spravi nas v boljše razpoloženje, obnavlja kožo, ublaži simptome menopavze itd. Nič čudnega, da ljudje v zadnjem času to super živilo vključujejo v svojo prehrano. Nobena izjema pa ni niti gurujka zdravega načina življenja in igralka Gwyneth Paltrow, ki bučno olje naravnost obožuje.

Predstavljamo 6 največjih zdravstvenih koristi, ki se lahko zgodijo, če boš bučno olje uživala ali ga nanašala na kožo.

1. Tvojim lasem podari sijaj
Ker so bučna semena bogata z vitamini A, K in E ter tudi minerali in maščobnimi kislinami, bo bučno olje, če ga naneseš na lase, pomagalo pri hidraciji lasnih mešičkov, zaradi česar bodo tvoji lasje sijoči in voljni. Bučno olje pomaga tudi pri krepitvi las in spodbuja njihovo rast.

2. Izboljša stanje kože
Podobno kot vpliva na tvoje lase, lahko bučno olje tudi izboljša stanje tvoje kože. Ker se olje ponaša z visokimi vrednostmi polinenasičenih maščobnih kislin in naravnimi antioksidanti, lahko pomaga hidrati kožo, zaradi česar le-ta izgleda bolj mladostna.

3. Zdravi kožne težave
Različni zdravstveni strokovnjaki trdijo, da lahko cink in vitamin E v bučnih semenih pripomoreta k odpravljanju aken in preprečevanju nastanka brazgotin.

4. Izboljša tvoje razpoloženje
Bučna semena so bogat vir triptofana, ki povečuje proizvodnjo serotonina – hormon, ki lahko pomaga izboljšati razpoloženje in spodbuja sproščanje.

Bučno olje: Živilo, na katerega prisega Gwyneth Paltrow
(Goop)

5. Izboljša delovanje možganov
Nutricionisti trdijo, da lahko zaradi visoke vsebnosti cinka, bučno olje pripomore h krepitvi imunskega sistema in delitvi celic, kar igra pomembno vlogo pri možganskih funkcijah, vključno s spominom in zbranostjo.

6. Koristi za zdravje so ogromne
Bučna semena so resda majhna, vendar so bogata z naravnimi fitoestrogeni, ki lahko znižajo krvni tlak, ublažijo glavobole, vročinske oblive, bolečine v sklepih in ostale običajne simptome menopavze. Za blaženje simptomov menopavze je v prehrano dobro vključiti tudi živila, ki vsebujejo izoflavonoide, kot so čičerika, soja, leča in bučna semena.