Česa nikoli ne obleci na razgovor za službo

In kakšen je idealen stajling!

Dejstvo: Na delovnih mestih vse bolj pogosto videvamo zaposlene v sproščenih oblačilih – zaradi česar smo lahko potem zmedeni, ko se moramo obleči za razgovor. Je obleka obvezna? Lahko preprosto oblečeš hlače in bluzo? Kaj pa gole noge? Ne glede na to, za kakšno delovno mesto se poteguješ, sledi 5 modnih prepovedi, ko sestavljaš stajling za razgovor.

1. Čevlji s peto, ki jih nosiš dvakrat na leto

Pravilo: Če določene čevlje obuješ manj kot enkrat na mesec, potem jih nikoli in nikdar ne obuj na razgovor za službo. Petke, balerinke, vse spada v to kategorijo. V čevljih moraš hoditi in se počutiti udobno, saj lahko zgolj na ta način izražaš samozavest, zato naj bodo čevlji za razgovor že dobro shojeni, da te ne bodo tiščali v palec ali se ti drgnili ob peto. Tudi, če boš zaradi tega izgledala malo manj elegantno, boš dajala veliko bolj sproščen in samozavesten vtis.

2. Ogromna torba

Ne, s seboj ne potrebuješ malice, steklenice z vodo, toaletne torbice z ličili in letnega planerja, da se rokuješ z direktorjem firme. Prepolna torba bi lahko dala vtis, da ne znaš izločiti nepomembne podrobnosti. Vsaj ta dan pusti ogromno torbo doma in s seboj raje vami manjšo, strukturirano torbico. Če moraš s seboj prinesti življenjepis ali katera druga potrdila, je popolnoma ok, da jih nosiš v roki.

3. Kavbojke

Ni važno, kakšen moden blazer ali drago torbico nosiš, če boš imela oblečene kavbojke, s tem pokažeš, da si se oblekla po liniji najmanjšega odpora, kar lahko ustvari slab splošni vtis. Tudi, če greš na razgovor za službo v medijih ali start-up podjetju (dva neverjetno sproščena delovna okolja), je najmanj kar lahko narediš, da kavbojke zamenjaš za hlače na rob.

4. Lahkotne, boemske tkanine

Rada si v koraku z modo in to je super – večino časa. Razgovor pa ni najbolj primeren trenutek za to. Ne pozabi, da managerji, ki zaposlujejo, niso vedno tako zainteresirani za modo kot ti in lahko tvoj trendovski vintage stil dojemajo kot malomarnega. Vedno poskusi dajati vtis, da daješ pozornost detajlom in to boš preprosto dosegla s snežno belo polikano bombažno bluzo.

5. Vse, kar je preveč trendy

S tem v mislih se izogibaj vsem oblačilom, ki bi zasenčila tebe (tvoje bogate izkušnje in ubijalske ideje). Siva bomber jakna je odlična izbira za večerjo s tvojimi kolegicami in popolnoma neprimerna za konferenčno sobo s tvojim morebitnim bodočim šefom.

6. Kaj bi morala obleči: Tvoja različica profesionalizma

Vsaka industrija in vsako delovno mesto ima svoj kodeks oblačenja, zato uporabi svojo najboljšo presojo. Če je obvezna obleka, ji dodaj nekaj svežega (na primer svileno bluzo z vzorcem). Če je delovno mesto manj formalno, pusti blazer doma in si obleci elegantne hlače z vzorcem. V končni fazi si želiš izgledati sveža in resna, ter še bolj pomembno, preprosta in pripravljena na nove izzive.