Česa NIKOLI ne smete pozabiti vzeti, ko se odpravljate na potovanje

Pri načrtovanju potovanja je pomembno, da se nanj dobro pripraviš in da vzameš s seboj vse potrebne stvari.

TO so stvari, ki jih je dobro imeti s seboj na potovanju:

 • Potni list ali drugo veljavno osebno izkaznico: to je nujno, če potuješ v tujino.
 • Letalske karte in dokumenti o nastanitvi: preveri, da imaš s seboj vse potrebne dokumente za potovanje in nastanitev.
 • Zdravstveno zavarovanje: priporočljivo je, da imaš s seboj zdravstveno zavarovanje, ki velja tudi mednarodno, če potuješ v tujino.
 • Denar in kreditne kartice: poskrbi, da imaš dovolj gotovine in denarja na kreditnih karticah za vse potrebne nakupe in rezervacije.
 • Pripomočki za osebno higieno: ne pozabi na osebno higieno, kot so zobna krema, ščetka, milo in ostalo, kar uporabljaš.
 • Oblačila: izberi oblačila, ki so primerna za tamkajšnje vremenske razmere in dejavnosti, ki jih boš opravljala na potovanju.
 • Prvo pomoč: ne pozabi na osnovno prvo pomoči, kot so obliži, tablete/sirupi za zniževanje temperature, praški za pomiritev želodca itd.
 • Polnilci in pretvorniki: če boš s seboj vzela mobilni telefon, tablico ali prenosni računalnik, za vsakega potrebuješ polnilec. V kolikor potuješ v državo, kjer imajo drugačne priklope na elektriko, potrebuješ tudi primerne pretvornike.

Na kaj moramo vedno paziti, ko se odpravljamo: 

 1. Preveri varnostno situacijo v državi, v katero potuješ: pred odhodom se prepričaj, da je država, v katero potuješ, varna za obisk.
 2. Spakiraj potrebne dokumente: poskrbi, da imaš pri sebi vse potrebne dokumente, kot so potni list ali osebna izkaznica, letalske karte in dokumenti o nastanitvi.
 3. Preveri, ali so potrebna cepiva: pred odhodom se prepričaj, da si se cepila za vse, kar določena država zahteva za obisk.
 4. Ne razkrivaj preveč o svojih planih: ne deli preveč informacij o svojih načrtih na potovanju na spletu ali z neznanci.
 5. Denar naj ne bo v eni denarnici: razdeli denar in kreditne kartice v različne žepe, tako da ne boš izgubila vsega naenkrat.
 6. Bodi previdna s hrano in pijačo: Pazi, kaj ješ in piješ na potovanju, da se izogneš okužbam s hrano in boleznim.