Čokoladne ploščice z oreščki in kvinojo

Zagotovo poznaš ploščico Snickers? Današnje čokoladne ploščice so njena zdrava različica. So zelo preproste za pripravo, z bogatim sladko-slanim okusom in hrustljavo teksturo. So tudi zelo energijske in popolne kot hitra sladica ali pa prigrizek po treningu.
V receptu lahko uporabiš katerokoli maslo iz oreščkov (arašidovo, mandljevo, iz indijskih oreščkov,…). Če pa si alergična na oreščke pa uporabi maslo iz sončničnih semen. Ekspandirano/napihnjeno kvinojo najdeš v skoraj da vseh živilskih trgovinah z zdravo prehrano, lahko pa namesto nje uporabiš tudi ovsene kosmiče, napihnjen amarant ali več oreščkov in semen.

Čokoladne ploščice z oreščki in kvinojo

Sestavine (za 18 ploščic):

  • 2 jedilni žlici hladno stiskanega kokosovega olja
  • 10 mehkih datljev, izkoščičenih (če niso mehki, jih predhodno pol ure namakaj v vodi)
  • 1 skodelica/250 ml/250 g masla iz oreščkov
  • 1 jedilna žlica svežega naribanega ingverja
  • 1/2 skodelice/80 g bučnih semen
  • 1 skodelica/80 g napihnjene kvinoje
  • polna pest mandljev, grobo nasekljanih
  • ščepec morske soli (neobvezno)
  • 100 g temne čokolade (vsaj 70%)
  • 1/3 skodelice nastrganega kokosa

Priprava:

1. V srednje veliki posodi na srednje močnem ognju stopi kokosovo olje.
2. Z vilico zmečkaj datlje in jih dodaj h kokosovemu olju hkrati z oreškastim maslom in sveže naribanim ingverjem. Mešaj toliko časa, dokler se vse ne poveže skupaj in nato kuhaj še nekaj minut na majhnem ognju. Odstrani s štedilnika.
3. K mešanici dodaj bučna semena, napihnjeno kvinojo in sesekljane mandlje. Poskusi maso in dodaj sol, če je to potrebno (odvisno od tega, kako slano je oreškasto maslo).
4. Pekač velikosti 15×20 cm obloži s peki papirjem in vanj vlij maso. Z dlanjo potisni maso v vse kote, nato pa pekač postavi v hladilnik ali zamrzovalnik.
5. Medtem v vodni kopeli počasi stopi čokolado. Vzemi pekač iz hladilnika in po vrhu mase prelij čokolado ter jo s spatulo enakomerno razdeli. Po vrhu potresi nastrgan posušen kokos in postavi nazaj v hladilnik ali zamrzovalnik, dokler ni čokolada popolnoma ohlajena in strjena. Ploščice nareži na poljubno velike kose in postrezi.
Bonus: Ploščice lahko hraniš v zamrzovalniku tudi do enega meseca ali pa v hladilniku, če veš, da jih boš pojedla v nekaj dneh. Nam so najbolj všeč take iz zamrzovalnika, ki so malenkost odtajane, vendar še vedno mrzle.