Čudne kombinacije živil, ki so neverjetno okusne
Za nekatera živila je povsem logično, da jih jemo skupaj: (arašidovo) maslo in marmelada, čokolada in jagode,… Vendar pa obstajajo tudi nekatere manj očitne (in čudno zveneče) kombinacije, ki jih zagotovo še nisi poskusila. Pa bi jih morala! Sledi 12 bizarno zvenečih živilskih parov, ki so dejansko super okusni.
Čokolada + Avokado
Ja, tudi nam se je sprva slišalo precej nenavadno in neokusno, ampak da avokado, ki je poln zdravih maščob, lepo kremasto osnovo za zdravo čokoladno kremo, puding, smuti in celo maso za muffine.
Jagode + Paradižnik
Združevanje teh dve živil se zdi ekstremno čudno, ampak verjemi, da je vredno poskusiti. Sladke jagode se odlično ujamejo s kislim paradižnikom v obliki solat, juh ali ‘bruschette’.
Temna čokolada + Parmezan
Preden začneš zavijati z očmi, se spomni na dejstvo, da je bil sir pravzaprav narejen za kombiniranje s čokolado. Parmezan in temna čokolada imata oba oster, oreškast in rahlo grenak okus. Stopi ju skupaj med rezinama toasta in ustvarila boš zmagovalni sendvič!
Pomaranče + Olive
Sladek, citrusen in pikanten okus pomaranče se lepo poveže s slanostjo vloženih oliv. Ali ju združiš v sladici, kot je pomarančno-olivna torta ali slani perutninski jedi, aromi preprosto delujeta skupaj.
Jogurt + Jajca
Čeprav sta oba jutranja klasika že sama po sebi, verjetno nikoli isi pomislila, da bi ju združila skupaj. Ampak, če malo pomisliš, je (grški) jogurt res tako zelo različen od kisle smetane?
Mango/Ananas + Mlet čili
Če ju ješ samostojno, sta mango in ananas precej sladko sadje. Ampak, ščepec čilija pa zvabi na plano kompleksnost njunih okusov. Kombiniraj jih v marinadah, salsah, curryjih in koktejlih.
Slanina + Arašidovo maslo
Zagotovo si že slišala rek, da je vse še bolj okusno s slanino in arašidovo maslo ni nobena izjema. Tudi Elvis bi se strinjal z nami, saj je bil njegov najljubši sendvič sestavljen iz arašidovega masla, slanine in banane.
Olivo olje + Sladoled
Ali si vedela, da je sladoledni okus olivnega olja dejansko zelo popularen v Italiji? Ampak tudi zgolj nekaj kapljiv olivnega olja po vrhu kepice vanilijevega sladoleda bo povsem spremenilo tvoje sladoledno življenje.
Coca Cola + Piščanec
Mešanje sode in perutnine se zdi precej nagnusno, vendar pa malo Coca Cole doda piščancu malo nežnega, sladkastega in bežno sirupastega okusa.
Zelena jabolka + Salsa
Kiselkasta in hrustljava zelena jabolka so odlično dopolnilo k začinjeni, paradižnikovi salsi. Pomoči rezine jabolk v pikantno omako za okusen prigrizek ali pa združi obe živili in omako polij po vrhu tacosov, svinjske ribice ali ‘cevicha’ (mariniranega brancina v solati).
Borovnice + Steak
Sladke in trpka borovničeva omaka zraven ‘steaka’ je prava florentinska specialiteta. ‘Steak’ prelij z borovničevo-balzamično omako ali pa preprosto iz ‘steaka’ in borovnic naredi solato.
Brokoli + Sirni smokiji
Verjemi nam, zelo okusno je! Zmešaj sirne smokije s smetano za kuhanje, brokolijem, sirom ter začini s soljo, poprom in česnom v prahom.