Domov » Prehrana & Recepti » Da ali ne: Je suho sadje slabo zate?

Da ali ne: Je suho sadje slabo zate?

Prehrana & ReceptiZdravje
Da ali ne: Je suho sadje slabo zate?
📷 Profimedia

Ker je resnično zelo okusno!

Naj dvigne roko tista, ki je že kdaj sredi dneva navalila na posušene brusnice, marelice,slive,… Seveda prepričana, da se je prav odločila, saj je konec koncev to le sadje, ki pa je zagotovo veliko boljše kot čokoladna tablica. Ampak ali je možno, da že ves čas živimo v hudi zmoti? Ja in ne.

Zakaj NI dobro zate: Suho sadje je v bistvu sveže sadje, ki se mu odvzame vso vodo. Zaradi odstranjene vode je vsak kos sadja precej manjši, kar pomeni, da bi morala pojesti precej več suhega sadja, če bi želela doseči enak občutek sitosti, kot s svežim sadjem. Pomisli na ta način: v kozarec lahko spraviš veliko več rozin, kot pa grozdja. In mit, da suho sadje zaradi dehidracije vsebuje veliko več sladkorja kot sveže sadje, nikakor ne drži. Res je samo to, da boš s skodelico rozin zaužila več sadnega sladkorja kot pa s skodelico svežega grozdja, ker gre v skodelico lahko veliko več (dehidriranih in zato manjših) rozin. Precej logično.

Zakaj JE dobro zate: Še vedno je to precej bolj zdrava opcija za prigrizek kot čips in čokoladni piškoti. Zdrave kalorije in vlaknine te tudi v trenutku napolnijo z energijo, zato športniki suho sadje pogosto vzamejo s seboj na treninge. Skratka, če boš suho sadje jedla v zmernih količinah – priporočena porcija je četrt skodelice – in kupovala takega brez dodanega sladkorja, boš v precej dobri formi.