Domov » Lepota & zdravje » Dilema: Ali imajo tamponi rok trajanja?

Dilema: Ali imajo tamponi rok trajanja?

Lepota & zdravjeZdravje
Dilema: Ali imajo tamponi rok trajanja?
📷 Profimedia

Je to sploh možno?

Če si v toaletni omarici našla tampone in se ne spomniš, kdaj si jih kupila, potem se ti je v glavi morda porodilo vprašanje, ali so sploh varni za uporabo. No, to je v resnici odvisno od tega, koliko časa ti že ležijo v omarici.

Tamponi imajo rok trajanja, vendar je zelo verjetno, da jih boš porabila še preden bo ta rok potekel (razen v primeru, da jih založiš in najdeš čez 10 let).

 

Kakšen rok trajanja imajo tamponi?

Rok uporabnosti tamponov je približno 5 let, vendar pod pogojem, da so zaprti (v ovoju) in jih shranjuješ na mestu, ki ni izpostavljen pretirani vlagi (torej ne v kopalnici). Tamponi so resda sanitarni izdelki, vendar niso zapakirani in zapečateni tako kot sterilni izdelki, kar pomeni, da se lahko začnejo v njih razraščati bakterije in plesni, če jih ne shranjuješ pravilno.

Uporabljaš organske tampone? Tudi ti imajo rok uporabe približno pet let, saj je bombaž, iz katerega so narejeni tamponi, dovzeten material za bakterije in plesni.

Če veš, da je tamponu že pretekel rok uporabnosti, kljub temu, da izgleda kot nov, ga nikar ne uporabi!

 

Kako veš, da je tamponu potekel rok uporabnosti?

Večina blagovnih znamk tamponov na embalaži ne označuje roka uporabnosti, imajo pa zapisan datum izdelave, tako da lahko s pomočjo tega enostavno izračunaš, koliko časa so tamponi še uporabni. Kljub temu pa je po nekaj letih vse tampone dobro pregledati in biti pozoren na:

  • razbarvanje
  • neprijeten vonj
  • madeži plesni

Če opaziš karkoli od zgornjega, tampon takoj zavrzi.

Nasvet, če na embalaži tvojih tamponov ni roka izdelave: V takšnih primerih je najbolje, da na embalažo sama napišeš mesec in leto, ko si tampone kupila.