fbpx

Zelenjavni recept: Polnjene paprike s kvinojo

Enostavno, okusno, zdravo, nasitno in raznoliko!

S kvinojo polnjene paprike so izjemno enostavne za pripravo, poleg tega pa potrebuješ le 10 sestavin. Aromatične, polne beljakovin in vlaknin ter popolnoma veganske in brezglutenske! Bo tudi pri tebi doma danes dišalo po polnjenih paprikah?

Polnjene paprike s kvinojo

Sestavine:
Za polnjene paprike:

  • 1 skodelica kvinoje (ali riža); dobro oprana
  • 2 skodelici zelenjavne jušne osnove (ali vode, vendar bo jed manj okusna)
  • 4 velike rdeče, rumene ali zelene paprike (prepolovljene in z odstranjenimi semeni)
  • 1/2 skodelice salsa omake (neobvezno)
  • 1 jedilna žlica jedilnega kvasa (neobvezno)
  • 2 čajni žlički kumine v prahu
  • 1 1/2 čajne žličke čilija v prahu (neobvezno)
  • 1 1/2 čajne žličke česna v prahu
  • 425 gramov črnega fižola iz konzerva (odcejenega; če je nesoljen, dodaj 1/4 čajne žličke soli)
  • 1 skodelica koruze iz konzerve (odcejene)

Dodatki za okras (neobvezno):

  • 1 zrel avokado; narezan na rezine
  • svež limetin sok
  • pekoča omaka
  • koriander; sesekljan
  • nasekljana rdeča čebula
  • salsa omaka

Priprava:

1. V posodo zlij zelenjavno jušno osnovo, vmešaj kvinojo in zavri. Nato zmanjšaj ogenj in pusti kuhati toliko časa, da kvinoja absorbira vso tekočino – približno 20 minut.
2. Pečico predhodno segrej na 190°C in namasti pekač za piškote ali pa ga obloži s peki papirjem.
3. Paprike s pomočjo čopiča premaži z oljem, ki je primerno za pečenje na visoki temperaturi (kokosovo, avokadovo, olje iz oljčnih tropin).
4. V večji skledi zmešaj kvinojo z vsemi ostalimi sestavinami. Dobro premešaj in poskusi – če je potrebno dodaj sol, poper, začimbe.
5. S kvinojino mešanico radodarno napolni razpolovljene paprike, jih položi na pekaš in pokrij s srebrno folijo. 30 minut peci pokrite, nato jih odkrij in povišaj temperaturo na 205°C za 15-20 minut oziroma za toliko časa, dokler se paprike ne zmehčajo in na robovih malo zapečejo.
6. Postrezi z željenimi dodatki ali brez.
7. Najboljše so sveže pečene, lahko pa jih hraniš v hladilniku 2-3 dni. Ponovno jih pogreješ v pečici segreti na 175°C – približno 20 minut.

Zelenjavni recept: Polnjene paprike s kvinojo
(Minimalist Baker)