Dilema: Ali olivno olje res koristi tvoji koži?

Olivno olje dodajaš na solato, ga preliješ preko pečene zelenjave in zvečer odstraniš maskaro s trepalnic. Pa si kdaj pomislila, da bi ga nanesla na kožo in pustila, da se dejansko vpije vanjo? V nadaljevanju izveš, ali bi ga morala vključiti v svojo vsakdanjo lepotno rutino ali je veliko bolje, če ga uporabljaš le v kuhinji.

Kakšne so prednosti uporabe olivnega olja na koži?
Olivno olje ima brez dvoma ogromno koristi: je polno maščobnih kislin in antioksidantov. Včasih mu celo pravijo “tekoče zlato” in slovi po tem, da je temelj za srce koristne mediteranske prehrane.

Pa se te koristi prenašajo tudi, če ga uporabljamo na koži, ne le z uživanjem? Odgovor ni tako zelo enostaven. Na nek način se.

Visoka vsebnost maščobnih kislin, gostejša in bolj viskozna tekstura, ki se ne vpije tako hitro v kožo kot nekatera ostala, bolj tekoča olja. Olivno olje je odlično za tretiranje ekstremno izsušene kože, še zlasti na telesu. Ko pa gre za nanašanje olivnega olja na bolj delikatne predele, kot je obraz, pa je odločitev prepuščena predvsem tebi.

Po eni strani je olivno olje vlažilno in pomaga pri prožnosti kože, po drugi strani pa enako učinkujeta tudi druga olja, kot sta na primer arganovo in sončnično olje, ki bosta precej manj verjetno zamašila tvoje pore.

Kdo bi se moral izogibati uporabi olivnega olja na koži?
Vsi, ki so nagnjeni k aknam bi se morali izogibati uporabi olivnega olja na koži. Je komedogeno, kar pomeni, da lahko maši pore in povzroči izbruhe mozoljev.

Kakšen je najboljši način uporabe olivnega olja na koži?
Tako kot pri vsakem olju, je manj vsekakor več, zato nikakor ne pretiravaj s količino. To še zlasti velja za tvoj obraz, kjer nikar ne uporabi več kot nekaj kapljic, ki jih naneseš na vlažno kožo – da nekoliko razredčiš gosto teksturo olivnega olja in pomagaš pri boljšem vpijanju.

Prav tako bi ga morala na vlažno kožo nanesti na telo, še zlasti na predele, kjer imaš zelo suho kožo (pete, obnohtna kožica, komolci).

Kakšno olivno olje bi morala uporabljati na koži?
Vsekakor hladno stiskano, nerafinirano, ekstra deviško oljčno/olivno olje. Uporaba hladno stisnjenega zagotovi najvišjo vsebnost koristnih snovi (kot so že prej omenjeni antioksidanti) brez nepotrebnih konzervansov.