Domov » Lepota & zdravje » Dilema: Bi morali najprej ščetkati ali nitkati zobe?

Dilema: Bi morali najprej ščetkati ali nitkati zobe?

Lepota & zdravjeZdravje
Dilema: Bi morali najprej ščetkati ali nitkati zobe?
📷 Profimedia

Vsi že vemo, da sta ščetkanje in nitkanje pomembna koraka v ohranjanju zdrave ustne votline. Ampak ali je pomembno, kaj narediš najprej? Kratek odgovor je … morda.

Po mnenju ameriške organizacije American Dental Association bi moralo biti vse ok, če zobe dvakrat na dan ščetkaš in enkrat nitkaš. Nekateri ljudje si zvečer pred spanjem zobe najprej raje znitkajo in nato umijejo, spet drugi pa si zobe raje očistijo z nitko po kosilu sredi dneva, zvečer pa očistijo z zobno pasto in ščetko. Če potegnemo črto, si je zobe torej najbolje nitkati takrat, ko nam najbolj ustreza glede na naš urnik.

Po drugi strani pa nove raziskave, objavljene v časopisu za periodontologijo, kažejo na to, da je zaporedje zelo pomembno in da bi morali zobe najprej nitkati. Študija je preučevala 25 prostovoljcev, ki so v ločenih obdobjih poskusili obe zaporedji. Raziskovalci so ugotovili, da je nitkanje in nato ščetkanje veliko boljše od ščetkanja in nato nitkanja, saj s tem zmanjšamo medzobne obloge in povečamo koncentracijo fluora v medzobnem prostoru.

Torej, točnega odgovora zaenkrat še nimamo, je pa nekaj kristalno jasno: zelo pomembno je, da zobe tako ščetkamo kot tudi nitkamo.