Dilema: So kokice res zdrav prigrizek?
Če se izogibaš čipsu in ostalim slanim prigrizkom, ker so polni nezdravih maščob, soli in ogljikovih hidratov, potem zelo verjetno pred televizijo najpogosteje uživaš kokice, ker naj bi bile zdrav prigrizek. Pa so res?
Ja, 100% polnozrnat prigrizek je zdrav, saj je to le koruza, ki se je s pokom spremenila v slasten prigrizek. Sama po sebi je pokovka narejena na vročem zraku polna hranilnih snovi, vlaknin in antioksidantov. Ko pa ji dodamo maščobe, sir, sol, čokolado in karamelo pa ji s tem dodamo nepotrebne kalorije in zmanjšamo hranilno vrednost.
Sklep: Bolj kot je pusta pokovka, bolj je zdrava in nizkokalorična. Seveda pa to nikakor ne pomeni, da moraš uživati le na zraku pečeno pokovko. Pečena na malo kokosovega ali avokadovega olja in posuta s ščepcem soli (in mešanico začimb) bo še vedno zdrav prigrizek.
Dejstva o hranilni vrednosti – 28 g pokovke pečene na zraku vsebuje:
- 120 kalorij
- 21 g ogljikovih hidratov
- 1,2 g maščob
- 2 mg natrija
- 3,6 g vlaknin
- 3,1 g beljakovin
- magnezij (8% dnevne vrednosti)
- vitamin B6 (5% dnevne vrednosti)