Domov » FIT » Toliko kalorij pokuriš med sedenjem za pisalno mizo

Toliko kalorij pokuriš med sedenjem za pisalno mizo

FITLepota & zdravjeZanimivosti
Toliko kalorij pokuriš med sedenjem za pisalno mizo
📷 Vivaluxury

Delovno mesto za pisalno mizo ne spada ravno med najbolj aktivni 40-urni delavnik in vse smo že slišale, da dolgotrajno sedenje niti najmanj ni zdravo. Ampak, ker za pisalno mizo v službi preprosto ne moreš stati, se bomo tokrat osredotočili na pozitivno plat sedenja na delovnem mestu.

Te zanima, koliko kalorij v povprečju pokurimo med sedenjem za mizo?

Nedavno opravljena raziskava je pokazala, da 70 kilogramov težka oseba med enournim sedenjem pokuri 102 kaloriji. Torej, če delaš od 8. do 16. ure in odštejemo eno uro za malico in ostale opravke, boš v sedmih urah s sedenjem pokurila 714 kalorij le s sedenjem za pisalno mizo. Sploh ni slabo, kajne?

V teoriji sicer velja, da težja kot si, več kalorij pokuriš, vendar pa ima velik vpliv pri tem tudi tvoj metabolizem, ki pa se razlikuje od osebe do osebe.

Ista raziskava je tudi razkrila, da v povprečju ljudje pokurimo 382 kalorij med 7-urnim spanjem, 62 kalorij med 15-minutnim tuširanjem in okoli 93 kalorij med kuhanjem hitre večerje.

Ampak pozor, to nikakor ne pomeni, da zdaj lahko v svoje telo brez občutka krivde vneseš 714 kalorij v obliki sladkih prigrizkov, ker jih boš tako ali tako pokurila med sedenjem – kljub vsemu raje uživaj zdrave prigrizke, kot so zelenjava, sadje in oreščki, s katerimi v telo vneseš hranilne snovi, vitamine in minerale, poleg tega pa te tudi nasitijo za dlje časa.