
Dilema: So kokice res zdrav prigrizek?
Če se izogibate čipsu in ostalim nezdravim prigrizkom, ker so polni nezdravih maščob, soli in ogljikovih hidratov, potem zelo verjetno pred televizijo najpogosteje uživate kokice, ker se zanje pogosto govori, da so bolj zdrav prigrizek. Pa so res?
Ja, 100% polnozrnat prigrizek je zdrav, saj je to le koruza, ki se je na vročini s pokom spremenila v slasten prigrizek. Sama po sebi je pokovka, narejena na vročem zraku, polna hranilnih snovi, vlaknin in antioksidantov. Ko pa ji dodamo maščobe, sir, sol, čokolado in karamelo pa ji s tem dodamo tudi nepotrebne kalorije in zmanjšamo hranilno vrednost.
Torej, bolj kot je pusta pokovka, bolj je zdrava in nizkokalorična. Seveda pa to nikakor ne pomeni, da morate uživati le na zraku pečeno pokovko. Pečena na malo kokosovega ali avokadovega olja in posuta s ščepcem soli (ali mešanico začimb) bo še vedno zdrav prigrizek.
Dejstva o hranilni vrednosti – 28 g pokovke pečene na zraku vsebuje:
- 120 kalorij
- 21 g ogljikovih hidratov
- 1,2 g maščob
- 2 mg natrija
- 3,6 g vlaknin
- 3,1 g beljakovin
- magnezij (8% dnevne vrednosti)
- vitamin B6 (5% dnevne vrednosti)