Domov » Prehrana » Domiselni načini, kako uporabiti pomarančni olupek

Domiselni načini, kako uporabiti pomarančni olupek

PrehranaZanimivosti
Domiselni načini, kako uporabiti pomarančni olupek
📷 Pixabay

Večina ljudi pomaranče olupi, poje sočni del, olupek pa zavrže. Čeprav se ti na prvi pogled morda ta oranžna lupina res ne zdi najbolj uporabna, pa ti svetujemo, da pomisliš še enkrat, kajti dejansko obstaja veliko različnih načinov uporabe. Zato naslednjič, ko boš jedla pomarančo, nikar ne meči olupka stran, ampak ga uporabi vsaj na enega izmed spodnjih petih domiselnih načinov!

1. Odišavi. Pomaranče imajo dokaj močan vonj. Olupke postavi v hladilnik ali blizu smeti, da odstraniš neprijeten vonj. Olupke pomaranče lahko celo položiš na odtok v umivalniku in nekaj časa pustiš teči vodo – smrad iz cevi bo samo še preteklost!

2. Očisti mikrovalovno pečico. Skledo z vodo in pomarančnimi olupki segrej v mikrovalovni pečici. Para iz vode in citrusovih olupkov bo odstranila vse morebitne ostanke hrane v pečici.

3. Prepreči strjevanje rjavega sladkorja. Uf, ali ni nadležno, ko želiš uporabiti rjavi sladkor in je trd kot skala? Kos olupka položi v vrečko ali posodo z rjavim sladkorjem. Eterična olja iz lupine se bodo počasi sproščala v sladkor in ga ohranila navlaženega.

4. Vrzi v ogenj ali kamin. Napolni dom s citrusnimi vonjavami tako, da pomarančne olupke vržeš v ogenj. Olja v pomarančni lupini so zelo vnetljiva, tako da boš tudi veliko hitreje zanetila ogenj.

5. Naravna goba. Predno se posušijo, pomarančne olupke uporabi namesto gobice za čiščenje. Naravna olja v lupini bodo pomagala tudi pri odstranjevanju mastnih ostankov hrane.